Назад

Darik.news - Комисията по стоковите борси не трябва да се закрива, смятат експерти


 • .Комисията по стоковите борси не трябва да се закрива, смятат експерти


  Промените в Закона за стоковите борси и тържищата трябва да се прецизират, комисията за стоковите борси не трябва да се закрива, а да й се дадат повече правомощия. Това беше мнението на повечето от участници в дискусия за промените в закона, организирана от БТПП, предаде БТА.
   
  Имам нареждане до края на февруари от 33-ма служители в комисията да останат 20. Ако след време ДКСБТ бъде закрита, към Министерството на икономиката и енергетиката ще преминат само петима наши експерти, каза председателят на комисията Едуард Стойчев.
   
  Закриването на комисията може да увеличи хаоса в търговията на едро с плодове и зеленчуци, посочиха участници в дискусията. Ерик Хайрабедян - адвокат на търговско сдружение, заяви, че и сега 85-90 процента от предлаганите по борсите и тържищата плодове и зеленчуци са от внос.
   
  Предложенията за промени в закона са публикувани за обществено обсъждане в сайта на Министерството на икономиката и енергетиката. Иска се ДКСБТ, която е на пряко подчинение на Министерския съвет, да бъде закрита, а дейността й да премине към икономическото министерство.
   
  Главният мотив на вносителите на законопроекта е, че така ще се намали администрацията. В проекта се посочва, че Агенцията по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите могат да поемат функциите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
   
  С промените се предлага мерки за защита на потребителите от продажбата на съмнителни или опасни за здравето стоки. Клиентът ще бъде в правото си да изисква от продавача документи, че стоката е внесена законно и че за нея са платени данъци.

  Линк

Назад