Назад

Капитал - Бизнесът поиска независим регулатор на стоковите пазари


 • Бизнесът поиска независим регулатор на стоковите пазари


  Предложените изменения в Закона за стоковите борси и тържищата няма да решат проблемите с регулацията и контрола на пазара. Вместо това държавата трябва ясно да определи задачите и функциите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и да гарантира нейната независимост. Около това мнение се обединиха както бивши и настоящи членове на комисията, така и представители на бизнеса на кръгла маса, организирана от Българската търговско-промишлена палата. Те определиха предстоящото закриване на комисията и прехвърлянето на функциите й към икономическото министерство с цел оптимизиране на разходите като абсурдно, не на последно място и защото това означава, че регулаторът ще е зависим от политически орган.
   
  Проблемът е друг
   
  Ликвидирането на комисията е основната промяна в проектозакона, който беше публикуван за обществено обсъждане в края на януари. Мотивите за това са свързани с политиката за оптимизиране на държавната администрация и намаляване на публичните разходи, обясниха тогава от икономическото министерство и добавиха, че промените се правят на базата на направен функционален анализ.
   
  Търговците коментираха, че не са виждали въпросния анализ, нито оценка за въздействието, каквото със сигурност вземането на такова решение ще има. "Съкращаването на 20-ина ниско платени чиновници няма да реши проблема с контрола и регулацията на пазара", каза изпълнителният директор на Съюза на търговците на храни в България Александър Йоцев. Според него дейността на комисията трябва да бъде анализиране на състоянието на пазара, "фини центровки" на този пазар и даване на решения на правителството. "Комисията разполага с много сериозен информационен фонд и специалисти, които знаят как да боравят с тази информация и да правят анализи", посочи той. По думите му основният проблем на държавата е, че не е определила задачите пред комисията, а сега решава да я ликвидира, защото не функционира правилно.
   
  Пълна промяна
   
  Необходимостта да съществува такава комисия беше защитена и от адвоката на Асоциацията на търговците на храни Ерик Хайрабедян. Той уточни, че тя трябва да е безпристрастна и независима, което не може да стане, ако е подчинена на министерството. Според Хайрабедян по-важно е законът изцяло да бъде променен, защото в сегашния си вид е дискриминационен. По думите му комисията е изгубила над 90% от делата по издадени от нея наказателни постановления, защото работи по лош закон. Освен това голямата разлика в размера на налаганата имуществена санкция - от 500 лв. до 12 500 лв., създава условия за корупционни практики. "Това изправя всеки един търговец пред страха от административен рекет", посочи той.
   
  Според председателя на Националния съюз на градинарите в България Слави Трифонов законът и системата в България не осигуряват прозрачност. "Специално при плодовете и зеленчуците според експертна оценка сивият сектор е 85%", каза той.
   
  От Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България предложиха конкретни изменения в закона, свързани с т.нар. самостоятелни обекти. Според тях изключенията на закона трябва да бъдат разширени и освен продажбата на собствена продукция на мястото на производството да се включат и всички продажби на собствена продукция от складове на производителя, без значение къде се намират. В момента складовете на мястото на производство не подлежат на регулация, но ако се намират на друго място, подлежат. "Няма причина заради местоположението да се налага нов административен режим", каза председателят на асоциацията Жана Величкова.
   
  Какво предстои
   
  Ако законовите промени бъдат одобрени, до края на февруари от 33-ма души, които сега работят в държавната комисия, трябва да останат 20, включително председател и двама членове. "Това означава 17 души персонал, т.е. на практика комисията няма да може да извършва дейността си", каза председателят й Едуард Стойчев. На втория етап от промените ще останат петима експерти, предложени от Стойчев, които ще бъдат прехвърлени в икономическото министерство, където ще бъде сформиран отделен екип.

  Линк

Назад