Назад

24 часа - Държавата поръчва колко висшисти да учат безплатно


 • Държавата поръчва колко висшисти да учат безплатно


  Единен изпит по отделните специалности да смени конкурсите във всеки университет и "летенето" от град в град обсъждат в министерството на образованието. Това стана ясно вчера на дискусията "Учи, за да работиш!", организирана от в. "24 часа".
   
  И сега критериите по биология и химия за медицина например са почти еднакви навсякъде, каза министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. А кандидатите да станат лекари обикалят всички градове, където могат да се пробват.
   
  Министър Клисарова даде пример и с икономиката. Кандидатите ще държат изпит по география или математика и после ще си изберат в кой университет да следват. Тогава пък парите ще "тръгнат" след студентите. 
   
  Дискусията на в. "24 часа" събра на едно място представители на висшите училища, които са включени в рейтинга на българските университети, работодателите и министерството. Целта бе да се намери механизъм, така че българското образование да не произвежда ненужни кадри със слаба реализация в живота.
   
  МОН и комисията по образование в парламента обсъждат
   
  нов начин на
  финансиране
   
  на висшите училища, съобщи още проф. Клисарова. Целта е да се отчита качеството на обучението, не само броят студенти. В момента 95% от парите на вузовете зависят именно от този показател. Държавата пък щяла да субсидира направления, от които държавата има стратегическа нужда. Вратите са отворени за всеки да учи каквото си иска, но тогава те трябва сами да си платят, поясни проф. Клисарова. Средствата без проблем можело да се поемат от студентското кредитиране.
   
  Министър Клисарова благодари на екипите на МОН и Институт "Отворено общество", работили по рейтинговата система на висшите училища у нас. Тя цитира данни, според които в 51 вуза учат 254 407 студенти. Всеки 3-и сред тях следва в СУ, УНСС, Пловдивския университет, университета във Варна. Лидери по най-търсени и желани специалности са СУ, Техническият университет, Химикотехнологичният и металургичен университет, УНСС, Тракийският университет.
   
  Проф. Клисарова съобщи, че безработицата сред висшистите е по-ниска - 4,15%, от средната за страната. Заедно с това обаче акцентира върху две тревожни статистики - 46% сред висшистите работят на позиция, за която не се изисква диплома, а всеки 4-и с диплома от ВУЗ не се осигурява в България.
   
  "Нека спрем с крещящото несъответствие между широкия прием и малкото кандидати. Който иска, да си плаща, но не държавата да получава
   
  упреци, че
  субсидира
  безработни
  и продавачи
   
  Това заяви проф. Стати Статев, ректор на Университета за национално и световно стопанство. Според него бизнесът трябва да казва от колко кадри има нужда в съответното направление. Не може и приемът да е 2 пъти по-голям от потенциалните кандидати.
   
  В рейтинговата система пък трябвало да се отчита и мащабността на висшето училище, каза проф. Статев. УНСС бил на трето място по икономика, но обучавал най-много студенти - 18 000, в над 40 бакалавърски и 87 магистърски програми в това професионално направление.
   
  Университетите да получават финансирането си от държавата за студентите на части - 1/3 при започване на обучението, третинка при завършването му, а останалите след определен период на успешна реализация, предлагат пък от БТПП.

   


  Линк

Назад