Назад

NOVA tv - Възраждат идеята за мълчаливото съгласие


 • Възраждат идеята за мълчаливото съгласие


  Марина Цекова
  01/02/2014 13:40 ч.
  Бизнесът отново поднови борбата срещу администрацията. Този път с възраждането на идеята за мълчаливото съгласие. Ако държавните служители не отговорят в срок на подадено заявление, това трябва да се счита за съгласие, а не за отказ – както е в момента.

  Теодора от няколко месеца е собственик на малък ресторант в Берковица. Признава, че често среща трудности при изваждането на документи за работа на заведението.

  Проблемите на Теодора Генова действително не са прецедент. А бавният държавен апарат често принуждава фирмите с месеци да чакат за разрешително. Затова от бизнеса предлагат решение. След като една фирма внесе своето искане и в определения от закона срок не получи отговор, тя да приеме това като съгласие.

  Икономическия министър Даниела Бобева вече внесе идеята за обществено обсъждане, тя се подкрепя и от председателя на икономическата комисия в парламента.

  От бизнеса обаче се приетсняват, че дори и мълчаливото съгласие да се приеме, то няма да се прилага както трябва. Защото държавата ще иска документ, който да доказва, че администрацията не е отговорила. Така както е било при минало обсъждане на идеята.

  Общественото обсъждане на идеята ще приключи в началото на следващата седмица.

  Повече по темата гледайте във видеото:


  Линк

Назад