Назад

TV 7 NEWS 7 - Разделят единната сметка на 4


 • Разделят единната сметка на 4


  Обмисля се вариант единната сметка да бъде разделена на четири и да се запази принципът да се погасяват задълженията по давност, съобщи финансовия министър Петър Чобанов. Промяната ще доведе до отделно плащане за здраве, пенсия, данъци и допълнителна втора пенсия.

  Конституционният съд отмени единната сметка вчера, а мерките на правителството трябва да бъдат бързи, защото имат по-малко от три седмици, докато решението влезе в сила.

  Бизнесът също иска да се запази добрата философия на единната сметка, но предлага да се раздели само на две.


  Тодор Табаков, член на ИС на БТПП: „Така че да е ясно, че две различни по своето основание плащания, както правилно се е мотивирал в решението си Конституционният съд, отиват по тяхното предназначение.”


  Какъвто и вариант да се избере, за всяка сметка в банките ще се плащат различни такси, което ще натовари бизнеса и гражданите.

  Новите законодателни промени ще дадат възможност гражданите и бизнесът сами да избират кои задължения да плащат първо. С действащата досега система автоматично се покриваше най-старото задължение.

  До влизане в сила на новите правила ще се плаща в данъчното както досега.

  До дни Министерството на финансите и НАП ще предложат промени в данъчно-осигурителната сметка в съответствие с решението на Конституционния съд. Граждани и фирми, които имат проблеми с внасяне на данъци и осигуровки, могат да се консултират на телефона на информационния център на НАП – 0700 18 700.


  Линк

Назад