Назад

Куба подготвя програма за икономическо развитие


 • Куба подготвя програма за икономическо развитие


   
  Председателят на БТПП проведе среща с посланика на Куба Н.Пр. Тересита де Хесус Илуминада Капоте Камачо. Бяха обсъдени както възможностите за съвместно сътрудничество, така и икономическата обстановка в страната в момента. Капоте информира Симеонов, че Куба продължава да следва плановата икономика, но предвижда реформи в областите здравеопазване, отбрана, образование.
  Очаква се реформа в данъчната система, която досега не е функционирала. Освен това през април месец тази година ще бъде приета програма за икономическото развитие на Куба, разработена с участието на целия кубински народ. В страната има много чуждестранни инвестиции, главно в туризма. Законът за инвестиции в Куба действа още от 1995 г.  
  Куба се посещава от около 2 милиона туристи, като половината са от Канада, а останалите предимно от Испания, Италия, Русия. Целта на кубинците на настоящия етап е борба с бюрокрацията. Плануват се освобождаване на много служители от държавни позиции и ориентирането им към частен бизнес. В Куба вече има малки и средни предприятия – главно в сектора на услугите. Държавата раздава земя на хората за ползване за неопределен срок, стига да се обработва. Чужди граждани и компании не могат да закупуват земя, но съществуват смесени компании. Госпожа посланичката информира, че отношенията между нейната страна и САЩ се затоплят и въпреки липсата на дипломатически връзки, има секции за интереси респективно и в двете страни.
  Председателят на БТПП прояви интерес за международни прояви в Куба, които могат да бъдат полезни за участие и посещение от българските фирми. Г-жа Капоте представи кратка информация за предстоящо туристическо изложение в Хавана в периода 2 – 7 май 2011 г. www.fitcuba.com.
  Г-жа Капоте информира г-н Симеонов и за прекратяването от кубинска страна на работата на двустранната комисия за икономическо сътрудничество между правителствата на Куба и България.
  БТПП се ангажира да организира съвместно с посолството на Куба в София представяне на новата програма за икономическо развитие на страната през май – юни 2011 г. Бе договорено и посещение на български бизнесмени, водени от БТПП, на международния панаир FIHAV за инвестиции и потребителски стоки в Хавана в периода 31 октомври - 5 ноември тази година.

  Линк

Назад