Назад

Бизнесът поиска нови правила за боклука


 • Бизнесът поиска нови правила за боклука


   
  27.03.2011  
  Както вече съобщихме Съветът на председателите на Българската търговско-промишлена палата прие Декларация за временно спиране на увеличението на таксата за битови отпадъци. Позицията по този толкова важен въпрос бе приета на Съвет на председателите на регионалните палати, проведено във Видин и беше изпратена до председателя на Народното събрание, до министър-председателя и председателя на Националното сдружение на общините.
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че в момента е необходима възможно най-бързата реакция на ниво общински съвети. Разочарованието на бизнеса е, че добрата идея да се предостави повече власт на местните власти с надеждата, като са по-близо до своите избиратели и по-заинтересовани от тяхното одобрение, ще бъдат далеч по-бързи и динамични да се справят с решаването на този въпрос. За съжаление някои от местните власти не се показаха на нивото на доверието и отговорностите, които им се предоставиха от избирателите. Все още има време да се коригират и да се свалят таксите за смет в общините поне на равнището от миналата година.
  Отговорностите на държавата по този въпрос не са отпаднали, защото когато този въпрос бе в Парламента имаше сериозни притеснения, че местните власти няма да съумеят поне да не увеличават таксите за събиране и обработка на сметта. При липса на адекватна реакция от местните власти ние бихме желали тяхната непричастност към проблемите на бизнеса да бъде коригирана направо със закона и да им се отнеме възможността да прехвърлят тежестта на гърба на бизнеса.
  Наложително е приемането на схема, която реално да отчита замърсяването и да го свърже с плащането на определените суми. Само това е начина да се накарат фирмите да използват пълноценно материалите и опаковките, а се знае че това е хроничен дефект на българската икономика  и второ, да накараме фирмите по-малко да замърсяват природата. Очевидно в пазарната икономика само пазарните лостове работят безотказно. 

  Линк

Назад