Назад

БГНЕС - В НСТС обсъждат изплащането на заплатите от закъсали фирми


 • В НСТС обсъждат изплащането на заплатите от закъсали фирми


  Синдикатите и работодателите дебатират идеята на група депутати от "Атака", независимо от ситуацията, в която се намира една фирма, нейните работници да получават в срок 100 % от заплатата си, предаде репортер на БГНЕС.
   
  По време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори разгледаха предложените от "Атака" промени в Кодекса на труда. Идеята на "Атака" е в законодателството да се въведе текст, според който "при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения работникът или служителят има право да получи в срок пълния размер на следващите му се трудови възнаграждения, обезщетения и други плащания".
   
  Депутатите предлагат и друга поправка, според която фирмите няма да могат да уволняват служители, които ги съдят. Самите работници пък ще могат да съдят своите работодатели за получаване на дължимото им възнаграждение по опростена съдебна процедура с възможност за предварително изпълнение. Предлага се и работодателят, собствениците на юридическото лице-работодател и длъжностните лица, които са отговаряли за управлението и контрола на предприятието да носят солидарна отговорност за натрупване на задължения към работниците.
   
  Преди седмица 150 работници от "Ремотекс" излязоха на протест заради неизплатени заплати. Подобна ситуацията имаше и във вагоноремонтния завод в Карлово и в "Бургаски корабостроителници" ,напомни по време на заседанието на НСТС депутатът от "Атака" Магдалена Ташева, която е и един от вносителите на промените в Кодекса на труда. Работодателите масово се възползват от законовата възможност и плащат на работниците си 60 % от договорената в трудовия договор заплата, коментира още Ташева и попита какво трябва да направи работника, за да получи пълното си трудово възнаграждение.
   
  "Ние подкрепяме по същество и в голямата си част в конкретика предложените промени в кодекса, надявам се, че ще се намерят работодатели да подкрепят такъв подход", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. "Ние предложихме промени в 5 закона за комплексната регулация на въпроса с неизплащането на трудовото възнаграждение", напомни той.
   
  Дори и в Конституцията е записано, че трябва да се изплаща съответстващо трудово възнаграждение, за част от българските граждани конституционната норма е суспендирана и това състояние не бива да се търпи повече, подчерта Чавдар Христов от КНСБ. От синдиката обаче се притесняват, че от "Атака" не са разписали добре какво трябва да се разбира под "опростена процедура".
   
  "Действително има проблем с изплащането на трудовите възнаграждения, но има над 350 000 действащи предприятия, под 1% от тях имат затруднения, довели до големи забавяния в изплащането на възнагражденията, причините могат да бъдат различни. Една от причините може да е неплащане от клиент, включително и държавата", коментира от своя страна председателят на АИКБ Васил Велев. И тъй като става дума за промяна в Кодекса на труда, свързана с гарантиране на изплащането на трудовите възнаграждения, Велев попита кой гарантира на държавата, че данъците ще бъдат изплатени и кой гарантира на фирмите-доставчици на услуги, че ще им бъде заплатено за извършеното от тях. АИКБ не е единствената работодателска организация, която не подкрепя предложените от "Атака" текстове, от БТПП, КРИБ и БСК също разкритикуваха депутатските идеи.

  Линк

Назад