Назад

News.bg - Искане за 100 % изплащане на заплатите раздели бизнес и синдикати


 • Искане за 100 % изплащане на заплатите раздели бизнес и синдикати


  В края на първия месец на годината Тристранният съвет се събра за първи път за тази година, като повод за събирането са промени в Кодекса на труда.
   
  Трите страни - изпълнителна власт, работодатели и синдикати, обсъждат предложението на народния представител от "Атака" Магдалена Ташева и други депутати за въвеждане на задължение за всички работодатели да изплащат на 100% заплатите на работниците си и то в определен срок.
   
  Според сега действащия Кодекс на труда работодателят има правото да даде само 60 на сто от заплатата на работниците си, а останалите 40 на сто могат да бъдат отлагани безсрочно във времето.
   
  Очаквано синдикатите подкрепиха по време на заседанието предложенията на атакистите, но президентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че подобен законопроект не е достатъчен и трябват промени и в спорния през последните седмици Наказателен кодекс.
   
  Обратно на синдикатите, работодателите сигнализираха, че подобно задължение за изплащане на 100% на заплатите на работниците в строго определен срок ще повлияе зле на бизнеса у нас и ще изгони предприемачите от страната, както и тези, които са тръгнали насам.
   
  "В страната има над 350 000 действащи предприятия, а само 1% от тях имат истински затруднения в изплащането на задълженията си към работниците", посочи Васил Велев от АИКБ. Той обаче допълни, че има други работодатели, които заради умисъл не изплащат парите на своите работници.
   
  Зам.-председателят на НСТС от страна на работодателските организации призова за това да не се слагат под общ знаменател ситуациите, когато самият работодател е решил да измами и злоупотреби за сметка на възнагражденията и когато той изпитва истински финансови затруднения.
   
  Работодателите се обявиха и против предложената солидарна отговорност на собствениците и мениджърите на фирми, които не изплащат в срок пълната дължима заплата.
  "Това не е начинът, по който трябва да се търси решение на проблема", обобщиха позицията си работодателските организации.
   
  Около 69 млн. лева са неизплатените заплати на работещите у нас през изминалата 2013-та година.
  Именно това кара министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов да заеме позиция, че трябва да се направят законодателни промени с цел гарантиране на възнагражденията на работниците и служителите.
   
  След днешното заседание на тристранния съвет социалният министър представи и други данни на Главната инспекция на труда, според които общите дължими възнаграждения на служителите в регистъра са в размер на около 80 млн. лева.
   
  Категоричната позиция, която затвърдиха и четирите национално представителни работодателски организации и след края на срещата на НСТС, е, че подобни промени в Кодекса на труда ще премахнат всички усилия на държавата за привличане на инвеститори, които да развиват бизнеса си у нас.
   
  Синдикатите също запазват противоположното си мнението, че работодателите трябва да са задължени законово да изплащат цялата дължима сума на работниците си и то в ясен срок.
   
  Началото на заседанието на НСТС започна обаче с изборите на двама заместник-председатели за 2014-та година.
   
  Гласът на трите национално представени работодателски организации ще е на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
  Той беше предложен от председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който представяше работодателите през изминалата 2013-та година.
   
  Синдикатите не пожелаха промяна и техен представител по време на следващите заседания на Тристранния съвет ще бъде отново президентът на КНСБ Пламен Димитров.
   
  Шеф на НСТС остава и тази година вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, под чието председателство се провеждат заседанията.

  Линк

Назад