Назад

Investor - Работодатели останали изолирани при посещението на президента в Китай*


 • Работодатели останали изолирани при посещението на президента в Китай*


  Подходът при съставянето на делегациите е прозрачен, отговори администрацията на Росен Плевнелиев

  Три от национално представените работодателски организации в България отправиха критики към  Росен Плевнелив, по повод  посещението му в Китай.
   
  Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) твърдят, че са останали изолирани при сформирането на бизнес делегацията, съпроводила президента, за да се създадат контакти с китайски инвеститори.
   
  В писмо на трите организации се възразява срещу „неясния и необоснован начин на излъчване на участници в бизнес делегации“. Според трите организации до Китай са пътували единствено членове на четвъртата работодателска организация у нас – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), а покани и запитвания към останалите изобщо не е имало. Организациите дори обвиниха президента в "крайни предпочитания" и „фаворизиране“ на КРИБ.
   
  Трите организации напомнят, че установената досега практика била да се канят и включват в делегациите участници от всички национално представителни организации на работодателите. „Подобен подход не работи в полза на икономиката на страната и неглижира нашите усилия за формиране на добри условия за правене на бизнес и потенциално развитие на други пазари, за сметка на персонални дискриминационни предпочитания", казва се в общото им писмо.
   
  Цялата организация за посещението в Китай е била възложена от президента именно на КРИБ, каза пред Investor.bg председателят на БТПП Цветан Симеонов.
   
  "Ние не получихме нито писмо, нито предварително уведомление. Наложи се да разберем за визитата от нашите китайски партньори", обясни той и вметна, че "поведението на президента не за първи път показва неговото пристрастие към КРИБ“. Симеонов уточни, че това не може да бъде повече толерирано.
   
  "Аз разбирам, че държавният глава и неговата администрация избират поводите за техните посещения. Разбирам също така, че правят подбор на фирмите, които да поканят със себе си. Когато например се прави посещение, с цел да се направи връзка с компании в IT сектора, нормално е да има стриктен подбор и не всички членове на работодателските организации да присъстват. Но в случая дори не бяхме поканени", допълни Симеонов.
   
  Сходно е и мнението на Васил Велев - председател на АИКБ. "Ние не знаем наистина кой е организирал посещението. Никой от БСК, АИКБ или БТПП не е канен. Дори може да се каже, че разбрахме за посещението на държавния глава от медиите. За нас обаче е важно едно: да има равнопоставеност", категоричен бе Велев.
   
  Той напомни, че подобни посещения и официални делегации се заплащат с пари от държавния бюджет, тоест от българските данъкоплатци. Затова като редовни данъкоплатци членовете на неговата организация искат да знаят за подобни посещения в чужбина, изтъкна Велев.
   
  Междувременно от КРИБ изпратиха официалната си позиция във връзка с визитата в Китай. Организацията потвърждава, че е организатор на бизнес делегацията.
   
  От КРИБ обаче посочват, че от включените в делегацията 30 компании и бизнес организации 14 не са членове на конфедерацията, което прави почти 50% от участниците.
   
  „В състава на бизнес делегацията бяха включени и цели браншови организации, които представляват българския бизнес в съответните сектори и имат членска маса от десетки фирми, а именно: Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил – БАПИОТ (която не е член на КРИБ); Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ и Българската асоциация на износителите“, се казва в становището.
   
  В писмото се допълва, че в бизнес делегацията е имало още представители на три българо-китайски организации, които също не са членове на КРИБ, и в които членуват фирми, традиционно търгуващи с Китай: Българо-китайската търговско-промишлена камара, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.
   
  През последните две години подходът при съставянето на делегациите е прозрачен, балансиран и успешен, се казва в позиция на президентството. В нея се посочва, че от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев е провел 8 посещения в чужбина, при които е бил придружаван от представители на бизнеса. Правило, следвано от президентската администрация, е при сформирането на бизнес делегации да се обръща към работодателски и браншови организации да подберат тези фирми, които имат реални икономически интереси в съответната държава. Изборът винаги зависи от икономическия фокус на визитата.
   
  Във връзка с отвореното писмо президентската администрация прилага справка за реализираните посещения, икономическия фокус на визитите и организациите, които са работили по състава на бизнес делегациите. "От справката е видно, че структури, подписали писмото, са били сред най-активните организатори на бизнес делегациите, придружавали президента", се допълва в отговора.
   
  До момента нито една от работодателските или браншовите организации не е изразявала своята „загриженост“ от начина, по който се сформира съставът на бизнес делегациите, защото подходът е прозрачен. Резултатите от последното посещение на държавния глава в Китай показват ефективността на този подход. Само за два дни, в рамките на бизнес форумите в Пекин и в Шанхай, бяха подписани 7 договора и бизнес споразумения за над 100 милиона лева, а участниците в тях бяха над 700. Посещението в Китай беше изключителен успех за българския бизнес и дипломация и принизяването на постигнатите резултати не е в интерес на икономиката и на страната ни, се посочва още в становището на президентската администрация.
   
  *Новината е актуализирана с отговора на президентската администрация.

   


  Линк

Назад