Назад

Investor.bg - Работодателите пак атакуват президента за посещението му в Китай


 • Работодателите пак атакуват президента за посещението му в Китай


  Продължават критиките на работодателски организации към президента Росен Плевнелиев, предизвикани от посещението му в Китай, където съпровождащата бизнес делегация бе организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Това предизвика недоволството на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), които твърдят, че не са били поканени, за да създадат контакти с китайски инвеститори.

   

  Днес председателят на АИКБ Васил Велев каза пред ТВ7, че всички делегации на президента са организирани от КРИБ, ако не се броят делегациите, които се организират от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) или от БТПП. „Организират се от КРИБ и структури на КРИБ, откъдето произлиза президентът. Тази организация дори не е най-голямата в страната, нито най-известната в чужбина“, твърди Велев.
   
  Бизнесменът Лъчезар Динев, около чието присъствие в делегацията се нашумя, обясни, че сам се е обърнал към  КРИБ, за да го включат в делегацията, като за посещението на Плевнелиев е научил  по време на пътуването на председателя на НС Михаил Миков до Китай.
   
  "Ние от 6-7 години живеем и работим в Китай - правим бизнес и представяме България. Аз съм председател и на Българо-китайската търговско промишлена палата, откъдето също ми казаха за тази делегация", коментира бизнесменът.
   
  По повод критиките към  Динев, че е преговарял за продажбата на розово масло в Китай, докато карловската "Българска роза" не е била поканена,  бизнесменът изчисли, че в момента „Българска роза“ изнася розова вода за Китай само за 7 000 лв. годишно, по данни от отчета на компанията за 2012 г.
   
  "В България се произвеждат само 2 тона розово масло годишно, не можем да захраним китайския пазар, а "Българска роза" произвежда само 120 кг годишно.  Ние имаме над 20 офиса в Китай, искаме да работим и да помагаме на другите български фирми", заяви  Динев.
   
  Васил Велев заяви, че няма нищо против личността на  Лъчезар Динев, но с участието на компаниите му се илюстрира начинът, по който се формират бизнес делегациите, съпровождащи президента. Велев настоява, че в момента сформирането на делегации е непрозрачно и единствено хора от близкото обкръжение на държавния глава  получават информация и се възползват от пътуванията.
   
  Лъчезар Динев отговори, че е виждал Плевнелиев само по телевизията, на живо го е видял за първи път в Шанхай.

  Линк

Назад