Назад

Фокус - Представители на работодателите не подкрепят предложените промени в Кодекса на труда


 • Представители на работодателите не подкрепят предложените промени в Кодекса на труда


  София. Представители на работодателите не подкрепят проекта на закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Магдалена Ташева и група народни представители, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви: „Действително има проблем, но има над 350 000 действащи предприятия. Нищожна част от тях – под 1% имат затруднения, довели до големи забавяния в изплащане на възнагражденията, а умисъл в това има в отделни случаи. Причините могат да бъдат различни – неплащане от клиент, от държавата. Не трябва да се смесват и объркват нещата – когато има умисъл и когато работодателят е решил да не плаща, и когато има забавяния, защото не може да плати. Начинът, по който се търси решение, определено не е този. Ще се изненадам, ако посочите европейска държава, в която е по този начин”. По думите му с промените всеки може да спре да ходи на работа и да заведе дело срещу работодателя. „Ще изгоним предприемачите”, подчерта Велев.
  Димитър Бранков от Българска стопанска камара добави: „Вкарваме работодателите в зависимост от работниците. Това е радикално предложение, което няма как да възприемем. Проблемите са в бавните процедури по обявяване на несъстоятелност. Не считаме, че предложените текстове са правилната стъпка в правилна посока”.
  Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България също не подкрепят предложените промени в Кодекса на труда.
  Яница ТАНЕВА

  Линк

Назад