Назад

Money.bg - Синдикатите подкрепиха спорните промени в Кодекса на труда


 • Синдикатите подкрепиха спорните промени в Кодекса на труда


  Представители на синдикатите подкрепят проекта на закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Това стана ясно, след като Тристранният съвет се събра за първи път за тази година.
   
  Трите страни - изпълнителна власт, работодатели и синдикати, обсъдиха предложението на народния представител от "Атака" Магдалена Ташева и други депутати за въвеждане на задължение за всички работодатели да изплащат на 100% заплатите на работниците си и то в определен срок.
   
  Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви: „Подкрепяме предложения законопроект по няколко причини, но този законопроект не стига. Освен в Кодекса на труда, по подобен начин трябва да се регулират и други текстове - в Наказателния кодекс, Гражданско-процесуалния кодекс. Надявам се, че ще се намерят работодатели, които да подкрепят такъв подход, който носи справедливост и спокойствие".
   
  Според сега действащия Кодекс на труда работодателят има правото да даде само 60 на сто от заплатата на работниците си, а останалите 40 на сто могат да бъдат отлагани безсрочно във времето.
   
  По време на заседанието си Националният съвет за тристранно сътрудничество започна избра и двама свои заместник-председатели - един от страната на работодателските организации и един представител на синдикатите.
   
  Гласът на трите национално представени работодателски организации ще е на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
  Той беше предложен от председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който представяше работодателите през изминалата 2013-та година.
   
  Синдикатите не пожелаха промяна и техен представител по време на следващите заседания на Тристранния съвет ще бъде отново президентът на КНСБ Пламен Димитров.
   
  Шеф на НСТС остава и тази година вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, под чието председателство се провеждат заседанията

  Линк

Назад