Назад

Бизнесът иска по-ниска такса смет


 • Бизнесът иска временно замразяване на таксите смет


   
  След заседание на представители на Търговско-промишлени палати от цялата страна беше оповестена декларация с искане за временно спиране на увеличението на таксата за битови отпадъци, съобщава БТА.
  Мярката е необходима заради значителния ръст на таксите за битови отпадъци през последната година, в период на икономическа нестабилност и сериозни затруднения в деловата област, смята бизнесът. 
  Декларацията е адресирана до председателя на Народното събрание, министър-председателя и председателя на националното сдружение на общините.
  От БТПП смятат, че таксата смет трябва да бъде изчислявана само въз основа на количеството събрани битови отпадъци.
  Срещата на представители на БТПП се проведе на 23 и 24 март във Видин.
  Бяха обсъдени въпроси свързани с устойчивото развитие на единната система на българските Търговско-промишлени палати и регионалните Търговско-промишлени палати.

  Линк

 • Бизнесът поиска нови сметки за боклука


   
  Видин
  Държавата трябва да промени принципа и схемата за определяне и събиране на таксата за битовите отпадъци, каза във Видин председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.
  Сегашната такса смет се налага върху недвижимите имоти, а не върху количеството на изхвърления боклук. Всъщност това е такса върху богатството, допълни Симеонов.
  На общо събрание във Видин председателите на регионалните клонове на палатата от страната са приели декларация до Народното събрание, правителството и председателя на Националното сдружение на общините в България, с която настояват за тези промени.
  У нас да се плаща толкова, колкото се мърси. Който не замърсява – да не плаща, настояват представителите на бизнеса. След последните законодателни промени се очаквало намаление на таксите за фирмите, но се получило сериозно увеличение. Затова някои от общините са намалили промилите за боклука. Целта ни е да се избегне увеличението на тежестта от плащания на бизнеса, обясни Цветан Симеонов.
  Първолета Цветкова

  Линк

 • Бизнесът иска нови правила за боклука


   
  25.03.2011, 17:14
  БТПП иска да ограничи вдигането на таксата за битови отпадъци
  Българската-търговско промишлена палата (БТПП) прие декларация за спиране увеличението на таксата за битови отпадъци. По думите на председателят на БТПП Цветан Симеонов бизнесът е разочарован от поведението на местните власти. От палатата подчертаха, че все още има време да се коригират таксите за смет в общините поне на равнището от миналата година. 
  При липса на адекватна реакция от местните власти, ние искаме тяхната съпричастност към проблемите на бизнеса да бъде коригирана направо със закона и да им се отнеме възможността да прехвърлят тежестта на гърба на бизнеса, коментираха от БТПП. Според представителите на палатата е наложително приемане на схема, която да отчита замърсяването и да го свърже с плащането на определените суми. Само това е начина да се накарат фирмите да използват пълноценно материалите и опаковките, а се знае че това е хроничен дефект на българската икономика  и второ, да накараме фирмите по-малко да замърсяват природата.
   

  Линк

 • Бизнесът иска по-ниска такса смет


   
  Все още има време да се коригират и да се свалят таксите за смет в общините поне на равнището от миналата година, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
  Съветът на председателите на БТПП вече прие Декларация за временно спиране на увеличението на таксата за битови отпадъци. Позицията по този въпрос бе приета на Съвет на председателите на регионалните палати, проведено във Видин и беше изпратена до председателя на Народното събрание, до министър-председателя и председателя на Националното сдружение на общините
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов счита, че в момента е необходима възможно най-бързата реакция на ниво общински съвети. Наложително е приемането на схема, която реално да отчита замърсяването и да го свърже с плащането на определените суми. Само това е начина да се накарат фирмите да използват пълноценно материалите и опаковките, твърдят от БТПП.

  Линк

Назад