Назад

BTVnews - Бизнесът против трудови реформи, предложени от "Атака"


 • Бизнесът против трудови реформи, предложени от "Атака"


  А те са - независимо от ситуацията на една фирма, нейните работници да получават в срок 100% от заплатата си.

  Синдикатите и работодателите дебатираха идеята на група депутати от "Атака", независимо от ситуацията, в която се намира една фирма, нейните работници да получават в срок 100% от заплатата си. Идеята на "Атака" е в законодателството да се въведе текст, според който "при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения работникът или служителят има право да получи в срок пълния размер на следващите му се трудови възнаграждения, обезщетения и други плащания".
   
  Депутатите предлагат и друга поправка, според която фирмите няма да могат да уволняват служители, които ги съдят. Самите работници пък ще могат да съдят своите работодатели за получаване на дължимото им възнаграждение по опростена съдебна процедура с възможност за предварително изпълнение. Предлага се и работодателят, и длъжностните лица, които са отговаряли за управлението и контрола на предприятието, да носят солидарна отговорност за натрупване на задължения към работниците.
   
  На заседание на Съвета за тристранно сътрудничество страните не постигнаха консенсус по предложени от партия "Атака" промени в Кодекса на труда.
  Преди седмица 150 работници от "Ремотекс" излязоха на протест заради неизплатени заплати. Подобна ситуацията имаше и във вагоноремонтния завод в Карлово и в "Бургаски корабостроителници", напомни по време на заседанието на НСТС депутатът от "Атака" Магдалена Ташева, която е и един от вносителите на промените в Кодекса на труда.
   
  „Работодателите масово се възползват от законовата възможност и плащат на работниците си 60% от договорената в трудовия договор заплата”, коментира още Ташева и попита какво трябва да направи работникът, за да получи пълното си трудово възнаграждение.
   
  "Ние подкрепяме по същество и в голямата си част в конкретика предложените промени в кодекса, надявам се, че ще се намерят работодатели да подкрепят такъв подход", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.
   
  "Действително има проблем с изплащането на трудовите възнаграждения, но има над 350 000 действащи предприятия, под 1% от тях имат затруднения, довели до големи забавяния в изплащането на възнагражденията, причините могат да бъдат различни. Една от причините може да е неплащане от клиент, включително и държавата", коментира от своя страна председателят на АИКБ Васил Велев. И тъй като става дума за промяна в Кодекса на труда, свързана с гарантиране на изплащането на трудовите възнаграждения, Велев попита кой гарантира на държавата, че данъците ще бъдат изплатени и кой гарантира на фирмите-доставчици на услуги, че ще им бъде заплатено за извършеното от тях.
   
  АИКБ не е единствената работодателска организация, която не подкрепя предложените от "Атака" текстове. От БТПП, КРИБ и БСК също разкритикуваха депутатските идеи.
   
  Социалният министър Хасан Адемов съобщи, че задълженията на работодателите към работниците само за 2013 година възлизат на общо около 80 милиона лева. "Подкрепяме идеята да се търсят възможности за гарантиране на взимането на трудовото възнаграждение, но имаме забележки във връзка с текстовете, такива каквито са предложени от "Атака", призна той.

   


  Линк

Назад