Назад

ТВ Плюс - РАБОТОДАТЕЛИ: "ЗАПЛАТИТЕ СА ДОСТАТЪЧНО ЗАЩИТЕНИ И СЕГА"


 • РАБОТОДАТЕЛИ: "ЗАПЛАТИТЕ СА ДОСТАТЪЧНО ЗАЩИТЕНИ И СЕГА"


   Работните заплати у нас са достатъчно добре защитени и в сега действащото законодателство. Такава позиция изрази в студито на TV+ Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Темата стана особено актуална след вчерашния Национален съвет за тристранно сътрудничество. На него бяха обсъдени предложения на депутати от "Атака" за по-тежка отговорност от страна на мениджърите и ръководителите на фирми - в случаите на забавяне на трудовите възнаграждения.
   
  Цветан Симеонов обясни защо според работодателските организации не са необходими допълнителни рестрикции, каквито депутати предлагат да залегнат в Кодекса на труда - по отношение на некоректните фирми. И сега в закона било предвидено работните заплати да са част от привилегированите вземания в случай на неплатежоспособност на предприятието. Друга мярка, защитаваща работниците, са безплатните съдебни дела за неизплатени трудови възнаграждения.
   
  ЦВЕТАН СИМЕОНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БТПП - “Работникът да потърси своите интереси. Не е логично, не е нормално, да седиш при един работодател след като два, три, някъде по шест месеца не ти плащат. Хората трябва да се научат да си защитават интересите, а не да седят на обещания.”
   
  Като основни причини за некоректните разплащания, Цветан Симеонов посочи кризата и нуждата от обучение на предприемачи. Когато една фирма изпада в неплатежоспособност, тя трябва своевременно да обяви "несъстоятелност" и да се разплати с работниците си, а не да протака възнагражденията им с месеци, съветват експертите.
   

  Линк

Назад