Назад

Македоно-българска стопанска камара е учредена в Скопие


 • Учредена е Македоно-българска стопанска камара


   
  Вчера в Скопие беше учредена Македоно-българска стопанска камара. На откриването присъстваха висши държавни представители от македонска и от българска страна, както и представители на много български фирми опериращи на македонския пазар.
  Към присъстващите приветствено слово произнесе и Н.П. Посланика на Република България в Македония г-н Раковски Лашев, който поздрави инициативата и изцяло подкрепи сътрудничеството по бъдещи проекти. След гласуването на Дневния ред, бяха избрани членове на Управителния и Надзорния съвет, а за Председател на Камарата беше избран г-н Борислав Захариев, Председател на Управителния съвет на Капитал банк. Функцията на Инициативен комитет в рамките на камарата се изпълнява от г-н Борислав Захариев - Председател на Управителния Съвет на Капитал банк АД Скопие, г-н Иван Жерков - ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към Българското посолство в Скопие и г-н Любомир Йосифовски - генерален директор на Инфогруп ЕООД Скопие. 
  Обръщайки се към присъстващите, г-н Захариев посочи: "Надяваме се, че чрез Камарата ще допринесем за по-добра бизнес среда и нови бизнес възможности през тази година, поставяйки акцент върху икономически въпроси, които са приоритетни за бъдещото развитие на бизнес отношенията. Нашата цел е да подобрим конкурентоспособността на страната и да разширим бизнес дейността на европейско равнище чрез подкрепа на интересите на двете страни". 

  Линк

 • Македоно-българска стопанска камара е учредена в Скопие


   
  София. Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе среща с ръководството на новосъздадената Македоно-българска стопанска камара в Скопие, съобщиха от БТПП. В срещата взе участие и търговският съветник в българското посолство в Скопие Иван Жерков, който е сред инициаторите и е член на контролния съвет на Македоно-българската стопанска камара. Новата организация е учредена на 24 февруари 2011 г. в Скопие с участието на 51 учредители – бизнесмени, в присъствието на представители на правителството, дипломатическия корпус и медии. Камарата си поставя целта да подпомага двустранните икономически отношения и бизнеса от двете страни, за да се постигне по-добро позициониране на македонския бизнес на българския и съответно на европейския пазар.
  Търговският съветник Иван Жерков обърна внимание на състоянието на отношенията между България и Македония, като отсъствието на добра сухопътна връзка, липсата на жп линия, необходимостта да се разменят повече бизнес новини от двете страни, да има достъп до македонски вестници в България и съответно български в Македония. 
  България е на 4-то място като търговски партньор за Македония, а Македония е 4-ти партньор сред страните извън ЕС за нас. Стокообменът превишава 700 млн.щ.д. за 2010 г. и търговско-икономическите отношения са факт, дори и при описаните условия. 

  Линк

Назад