Назад

LIVENEWS - Приложение за смартфон разпознава фалшиви стоки


 • Приложение за смартфон разпознава фалшиви стоки
  Българската търговска палата ще пусне скоро апликацията

  Ново мобилно приложение ще разпознава фалшиви стоки ще позволява на клиентите да сами да "разчитат" информацията, кодирана в баркодовете на стоките. Това обяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пред БНР.

  По думите му у нас има фирми, които използват баркод без да имат това право, както и производители, които си правят фалшиви баркодове и не могат да бъдат хванати.

  "Фалшив баркод не само се измисля, някои си правят чертички. Има много програми, които могат да генерират баркодове, това е лесно софтуерно за постигане", обясни Симеонов. Той подчерта, че баркодовете се използват не само на опаковките на стоките, но и в логистиката, с цел да се проследи развитието на даден артикул, както и да се идентифицира производителят не само в собствената си страна.

  За да е валиден един баркод, той трябва да отговаря на стандартите на асоциацията GS1 International, която се занимава с това. Цветан Симеонов призова Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите да вземат мерки, така че на пазара да останат само законните баркодове.


  Линк

Назад