Назад

bTV - Фирмите с персонал до 9 души - без график за отпуски


 • Фирмите с персонал до 9 души - без график за отпуски
  Фирмите с до девет работници да не правят годишен график на отпуските – такава мярка за намаляване на административната тежест върху бизнеса предлага кабинетът.

  Според сега действащото законодателство всяка фирма, без значение малка или голяма, изготвя график кой служител кога ще ползва годишния си отпуск.

  „Изискването е да се направи в началото на годината, да се постави на видно място, вероятно съображението им е с цел клиентите да се съобразяват кога ще бъде в отпуска ателието”, обясни Антоанета Димитрова, която е собственик на шивашко ателие.

  От графика става ясно, че ателието ще бъде в отпуск от 1 до 28 август. „За мен лично не е проблем да изготвя този график, но ми се струва безпредметен”, казва Димитрова.

  Че графикът е безпредметен смятат и от Българската търговско-промишлена палата. Затова оттам искат от правителството да отмени изискването. „В случаите, когато не се изготвя такъв списък, той става основа за корупционни практики, защото няма друг начин, да няма нито един наказан досега за това по наша информация, че не е изготвен списък на отпуските, просто се уреждат нещата по друг начин, а това не е добре за една икономическа среда”, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов.

  Предприятията с такъв персонал у нас са около 300 000. Разходът им за изготвяне на график за отпуските е около 20 лв., което означава, че с отпадането на това изискване ще бъдат спестени около 6 млн. лв. на бизнеса.

  В ателието на Антоанета работят трима души. Двама се самоосигуряват, така че графикът с отпуските се прави за един единствен човек, този с трудов договор. „Затова съм се справила с най-подръчни средства само за да се съобразя с изискването, което има държавата към нас, за да сме изрядни”, казва собственичката.

  По сега действащото законодателство, без значение, че графикът с отпуските е само за един човек, без този документ фирмата я очаква глоба.

  От КНСБ изразиха позиция срещу отпадането на тази мярка, тъй като според синдикатите тя слагала ред в ползването на годишните отпуски в дадена фирма, което е конституционно право на работниците. Синдикатите биха приели да не се прави график за отпуските само ако с изискването отпадне и погасителната давност за ползване на отпуските.


  Линк

Назад