Назад

NEWS 7 - Мобилно приложение хваща фалшиви стоки


 • Мобилно приложение хваща фалшиви стоки

   
  Новата услуга ще влезе в употреба до 2 месеца 
  Безплатно мобилно приложение на български език ще разпознава фалшивите стоки. Продуктът ще бъде създаден за България по идея на Търговската палата. Подобна функция за проверка на баркода на продуктите има в много страни, но до нея има достъп само бизнесът. Целта на новата услуга обаче е да е в полза преди всичко на потребителите като тя ще влезе в употреба до 2 месеца.
   
  Така нареченото ЕГН на стоките крие информация предимно за произхода на продукта. Масово кодът служи на търговците да чекират цената на продадения артикул. Най-разпространеният баркод - освен решетката от различните по големина черти, има и 13 цифри. Всяка от тях носи информация.
   
  Първите три цифри задължително показват от коя страна е продукта. 380 е кода за всичко произведено в България. Следващите 5 или 4 цифри са уникалният номер на фирмата, следват поредни 4 - 5 цифри с вида на стоката. Последната цифра е контролна. С мобилното приложение ще може да се сканира баркодът. Така потребителят моментално ще получава информация.
   
  За съжаление много малко фирми у нас поставят баркодове, които да носят допълнителна информация като качество, срок на годност, количество, наличие на алергени. С мобилното приложение тези данни също ще бъдат разчетени от потребителя и той ще реши дали да го купи или не. В момента само един от хипермаркетите у нас има практика да проверява баркода на стоките, които предлага.
   
  С мобилното приложение ще има и опция потребителите да подават сигнал за стока, която се разпространява с фалшив баркод. Така търговската камара може да предупреди големите търговски вериги за нередовната фирма и нейните стоки. Тъй като законодателството не предвижда санкция за фирма, която продава продукти с фалшив баркод, бизнесът настоява подобна глоба да бъде записана в Закона за защита на потребителите.
   

  Линк

Назад