Назад

БНТ - Бизнесмени недоволни от подбора на делегацията за Китай


 • Бизнесмени недоволни от подбора на делегацията за Китай


  Три от работодателските организации у нас са недоволни от начина, по който са подбрани фирмите, пътували с президента в Китай наскоро. В края на миналата седмица Стопанската камара, Търговско-промишлената палата и Асоциацията на индустриалния капитал обявиха, че участниците в бизнес делегацията са подбрани неясно и необосновано, а техни представители не са били поканени. Президентът им отговори със съобщение на пресслужбата си.
  Ако фирма отиде на бизнес посещение в чужбина с делегацията на президента, на нея се гледа с други очи – че е проверена и надеждна, обяснява председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Той пояснява, че и палатата е организирала подобни форуми, но винаги е давала право и на останалите работодателски организации да се включат.
  “При еднакви условия за всички, а не преференциални за едни, а непреференциални за други. Сега не знаем как се случи, защото БТПП научи за тази делегация от своите китайски партньори”, – заявяи Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.
  Делегацията в Китай е била подбрана от КРИБ.
  Според писмената й позиция, те са имали само седмица да организират посещението, половината от участниците не са били техни членове и КРИБ “е успяла да подготви добро представяне на българския бизнес” в Китай. Резултатите: 7 договора за над 60 милиона евро.
  Сред тях Асоциацията на индустриалния капитал вижда 6 “меморандума” за сътрудничество, партньорство и разбирателство и само една реална сделка:
  “Споразумение за износ на продукти от розово масло, сключена с една фирма, българска, никому неизвестна, създадена няколко седмици преди полета. При условие, че в България има две асоциации – едната членува при нас, другата в БТПП – на производителите и търговците с етерични масла. Те не са били известени за тази възможност”, – заяви Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България.
  На недоволството президентството отговори със съобщение на прессекретариата. В него е разяснено как се формират делегациите – администрацията на държавния глава се обръща към някоя от работодателските организации и тя подбира фирмите с интерес към конкретното посещение. При предишни президентски визити са участвали компании от всички браншови организации.
  В позицията се обяснява още, че делегациите се съставят прозрачно, балансирано и успешно. И че посещението в Китай е било изключителен успех за българския бизнес. Според предприемачите обаче, подобен подход не работи в полза на икономиката.
  “Не искам да повярвам, че президентът ни мисли по този начин. В такъв случай той не би бил наш президент, би бил само президент на КРИБ. Защото се харчат пари, без полза, понякога и с вреда за българския бизнес”, – разкри Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал в България.
  “Сто капки пълнят чашата, само от последната тя прелива”, – заяви Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.
  Засегнатите работодателски организации очакват писмо лично от президента и равнопоставеност при подбора на браншовите организации, които ще заминат с него на следващото посещение в чужбина.
  Репортер: Велина Сашева
  Оператор: Владимир Богдански 
   

  Линк

Назад