Назад

ПРЕСА - Работодатели винят Плевнелиев в лобизъм


 • Работодатели винят Плевнелиев в лобизъм


  Часове след края на държавното посещение на Росен Плевнелиев мирът сред работодателите се оказа взривен. Три организации обвиниха президента в лобизъм в полза на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). „Не приемаме използването на държавата за уреждане на приятели в бизнеса. „Стопанската камара, търговско-промишлената палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) произвеждат повече от 3/4 от брутния вътрешен продукт. А нито една от нашите организации не беше уведомена и не беше поискано да поканим своите членове за участие в бизнес делегацията за Китай“, коментира пред „Преса“ шефът на АИКБ Васил Велев. Той обясни, че когато търговската палата организира бизнес мисии, на тях винаги кани всички работодатели. „Това, което направи президентът, е абсолютно скандално и недопустимо. Ползват нашите данъци, събрани в бюджета, 90% от тях се събират от нашите членове, за да се уреждат лични бизнеси на приятели на президента“, възмути се Велев. Той припомни, че в Международната организация по труда чрез Международната организация на работодателите участват стопанската камара, търговско-промишлената палата и АИКБ. Единствено КРИБ не е представена там, тъй като не е член на Международната организация на работодателите.
   
  Шефът на стопанската камара Божидар Данев също не скри възмущението си. Каза, че днес предстои заседание на Асоциацията на българските работодатели, на което ще бъде приета декларация срещу действията на президента и КРИБ. 
   
           
       
  Васил Велев, председател на АИКБ:
   
  Това е скандал
   
  - Г-н Велев, защо обвинявате президента Росен Плевнелиев в лобизъм в полза на КРИБ?
  - Президентът, преди да стане министър, беше член на УС на КРИБ. Тоест това са хора от неговия личен кръг на познанства. Абсолютно безпринципно и е нагло да покани само тях. Така не се постъпва. Ние сме незаобиколим фактор. Асоциацията на индустриалния капитал, стопанската камара, търговската палата не сме никой. Само в АИКБ имаме повече икономически дейности, които са ни упълномощили да ги представляваме, отколкото КРИБ. Имаме и повече членове. А трите организации заедно създаваме над 3/4 от БВП. И накрая някой прави делегация, без изобщо да покани тези работодатели. Това е скандал. Той работи за приятелския си кръг.
   
  - Кои от този кръг го придружаваха в Китай?
  - Вижте списъка на бизнес делегацията.
   
  - Кои са конкретните имена?
  - Бившият му съдружник Иван Тодоров, Цоло Вутов, който е член на УС на КРИБ, Бертрам Ролман е зам.-шеф, Евгений Иванов е изпълнителен директор на организацията. Това не е делегация на българския бизнес, на българската икономика, това е делегация на приятелите на президента. 
   
  (в. Преса, печатно издание, брой 16 (722 от 17 януари 2014)

  Линк

Назад