Назад

Mediapool - Бизнес организации се оплакаха, че Плевенелиев фаворизира КРИБ


 • Бизнес организации се оплакаха, че Плевенелиев фаворизира КРИБ

  Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско промишлена палата (БТПП) излязоха с позиция срещу критериите на държавния глава Росен Плевнелиев за излъчване на участници в бизнес делегации в чужбина и фаворизирането на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
   
  Конкретният повод за недоволството е бизнес делегацията, която придружи президента при визитата му в Китай тази седмица.
   
  "Като изразители на интересите на основната част от българските работодатели и активни участници в Международната организация на труда (ILO), Международната организация на работодателите (IOE) и като част от признатите за социални партньори на европейско равнище (BUSINESSEUROPE, CEEP и EUROCHAMBRES), от организацията не приемат признати на европейско и световно равнище организации, каквито са представляваните от нас, да бъдат пренебрегвани в неясна полза и интереси, особено по въпроси като участие в бизнес делегации, които са от важно значение за членуващите при нас предприятия", се посочва в писмото подписано от Васил Василев (АИКБ), Божидар Данев (БСК) и Цветан Симеонов (БТПП).
   
  Според тях проявата на крайни предпочитания към определена организация не е еднократен акт, а е целенасочена дългогодишна политика," упражнявана от Вас още в качеството Ви на министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2009-2011 г".
   
  "По време на министерския Ви мандат Вие нито веднъж не се срещнахте с друга национално представителна организация на работодателите, освен с КРИБ, с чиято протекция стартира политическата Ви кариера. Нещо повече, налице е фаворизиране на една организация, от каквото поведение сте декларирали, че сте се еманципирали. Това отношение бе подчертано и при последната Ви официална визита в Китайската народна република. Възникват следните въпроси: Какви са причините за подобно дискриминационно, избирателно и пренебрежително отношение към официално признатите на световно и европейско равнище представители на стопанската интелигенция? Нормални ли са подобни прецеденти в четвъртвековната история на президентската институция, в разрез с конституционното изискване президентът да олицетворява единството на нацията? В духа на нашето досегашно конструктивно отношение очакваме отговор на поставените от нас въпроси и промяна в отношението", се посочва в писмото.
   
  По този повод от КРИБ напомниха, че бизнес делегацията е организирана и водена от тях, но от включените в делегацията 30 компании и бизнес-организации 14 не са членове на КРИБ, което прави почти 50% от участниците.
   
  На проведените два бизнес-форума в Пекин и в Шанхай са подписани договори между български и китайски фирми на обща стойност над 60 млн. евро, те са на стойност над 20% от общия стокооборот за изминалата година между България и Шанхай, който възлиза на 350млн. долара, отчетоха от КРИБ.
   
  Подчертаха още, че в състава на бизнес делегацията са били включени браншови организации като Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил – БАПИОТ (която не е член на КРИБ); Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ и Българската асоциация на износителите.
   
  В бизнес делегацията бяха представители и на други три организации, които не са членове на КРИБ - Българо-китайската търговско-промишлена камара, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, напомнят от конфедерацията.

  Линк

Назад