Назад

Bpost - Плевнелиев скара българските работодатели


 • Плевнелиев скара българските работодатели

  Посещението на президента Росен Плевнелиев в Китай взриви мира сред българските работодатели.
   
  Според изданието три организации са обвинили президента в лобизъм в полза на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
   
  „Не приемаме използването на държавата за уреждане на приятели в бизнеса. Стопанската камара, Търговско-промишлената палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) произвеждат повече от 3/4 от брутния вътрешен продукт, а нито една от нашите организации не беше уведомена и не беше поискано да поканим своите членове за участие в бизнес делегацията за Китай“, е заявил пред "Преса" шефът на АИКБ Васил Велев.
   
  По думите му когато търговската палата организира бизнес мисии, на тях винаги кани всички работодатели.
   
  „Това, което направи президентът, е абсолютно скандално и недопустимо. Ползват нашите данъци, събрани в бюджета, 90% от тях се събират от нашите членове, за да се уреждат лични бизнеси на приятели на президента", възмутил се е Велев.
   
  В Международната организация по труда чрез Международната организация на работодателите участват стопанската камара, Търговско-промишлената палата и АИКБ. Единствено КРИБ не е представена там, тъй като не е член на Международната организация на работодателите, припомня се в материала.
   
  Възмущението си не скрива и шефът на Стопанската камара Божидар Данев, според когото още днес (петък) предстои заседание на Асоциацията на българските работодатели, на което ще бъде приета декларация срещу действията на президента и КРИБ.

  Линк

Назад