Назад

Expert.bg - Работодатели разкритикуваха икономическия подход на Плевнелиев


 • Работодатели разкритикуваха икономическия подход на Плевнелиев

  Дълбока загриженост изразяват от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) относно неясния и необоснован начин на излъчване на участници в бизнес делегации в чужбина по критерии, различни от установената практика за покана и включване в тях на представители на всички национално представителни организации на работодателите. Това съобщават от асоциацията в отворено писмо до президента Росен Плевнелиев. Писмото е по повод приключилото посещение на президента в Китайската народна република.
   
  Ето го и пълният текст :
   
  "Подобен подход не работи в полза на икономиката на страната и неглижира нашите усилия за формиране на добри условия за правене на бизнес и потенциално развитие на други пазари, за сметка на персонални дискриминационни предпочитания", продължават в писмото от организацията.
   
  Според тях особено притеснително е, че проявата на крайни предпочитания към определена организация не е еднократен акт, а е целенасочена дългогодишна политика," упражнявана от Вас още в качеството Ви на министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2009-2011 г. По време на министерски Ви мандат Вие нито веднъж не се срещнахте с друга национално представителна организация на работодателите, освен с КРИБ, с чиято протекция стартира политическата Ви кариера. Нещо повече, налице е фаворизиране на една организация, от каквото поведение сте декларирали, че сте се еманципирали".
   
  От АОБР припомнят, че през управленския мандат на предходното правителство за участие в т.нар. "годишни срещи на изпълнителната власт с бизнеса" са били канени представители само на една организация, станала популярна в последно време и с политическите си декларации, недопринасящи за развитието на икономиката.
   
  "В хода на кандидатпрезидентската си кампания, на 12.10.2011 г. Вие заявихте пред АИКБ, БСК и БТПП: "Имате история, която аз познавам, имате позиции, включително и международно позната дейност, която аз познавам, бил съм част от една голяма работодателска организация, но аз не правя разлика между нея и всички останали работодателски организации. Имате международната признателност, имате имиджа, имате репутацията. ... Можете да разчитате на тоталната комуникация с президентството и на Вашето участие. ... Поех ангажимент за редовен диалог, включително и президентството да отвори врати за работодателските организации, за да може те да задават дневния ред на институциите. ... Президентската институция ще бъде трамплин, за да може икономиката да се развива."
   
  Нищо от обещаното не бе изпълнено. В средата на президентския си мандат можете да отчетете няколко протоколни срещи с национално представителните работодателските организации, липса на реакция по въпроси, за които сте сезиран от тях, и неизпълнение на обещания, дадени пред тях преди избирането Ви за президент", се казва още в писмото..
   
  Като изразители на интересите на основната част от българските работодатели и активни участници в Международната организация на труда (ILO), Международната организация на работодателите (IOE) и като част от признатите за социални партньори на европейско равнище (BUSINESSEUROPE, CEEP и EUROCHAMBRES), от организацията не приемат признати на европейско и световно равнище организации, каквито са представляваните от нас, да бъдат пренебрегвани в неясна полза и интереси, особено по въпроси като участие в бизнес делегации, които са от важно значение за членуващите при нас предприятия.
   
  "Това отношение бе подчертано и при последната Ви официална визита в Китайската народна република. Възникват следните въпроси: Какви са причините за подобно дискриминационно, избирателно и пренебрежително отношение към официално признатите на световно и европейско равнище представители на стопанската интелигенция? Нормални ли са подобни прецеденти в четвъртвековната история на президентската институция, в разрез с конституционното изискване Президентът да олицетворява единството на нацията?
   
  В духа на нашето досегашно конструктивно отношение очакваме отговор на поставените от нас въпроси и промяна в отношението", заявяват от Асоциацията на организациите на българските работодатели.
   
  Писмото е подписано от Васил Василев /Асоциация на индустриалния капитал в България/, Божидар Данев /Българска стопанска камара/ и Цветан Симеонов /Българска търговско промишлена палата/.

  Линк

Назад