Назад

БНР ХОРИЗОНТ - Цветан Симеонов: На пазара трябва да останат само законните ползватели на баркодове


 • Цветан Симеонов: На пазара трябва да останат само законните ползватели на баркодове


  Някои фирми у нас използват баркодовете без да имат право на това. Други пък сами създават баркодове, които нямат нищо общо с действителността и никой не може да ги хване и да разбере кои са те. За това алармираха от Българската търговско-промишлена палата.
   
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов каза в предаването „Преди всички“, че въпросът е важен, защото баркодовете са средство за идентифициране на производителя на даден продукт:
   
  Фалшив баркод не само се измисля, някои си правят чертички. Има много програми, които могат да генерират баркодове, това е лесно софтуерно да се постигне. Международната асоциация, която се занимава с това, въвежда глобални стандарти. Те се въвеждат и се ползват не само на опаковките на стоките, а и в логистиката, за да се проследи движението на една стока, независимо че се намира в палета или контейнер, да се идентифицира производителят не само в собствената си страна.
   
  Цветан Симеонов каза, че Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите трябва да започнат работа по това на пазара да останат само законните ползватели на баркодове. Предстои скоро на пазара да бъде пуснато мобилно приложение, което ще позволи на клиентите сами да се ориентират посредством разчитане на информацията, кодирана в баркода.

  Линк

Назад