Назад

БГНЕС - Стоидис: Гръцкото председателството идва във време на промени


 • Стоидис: Гръцкото председателството идва във време на промени


  "Гърция поема председателството на Европейския съюз по време на важни промени, защото 2014 година е началото на 7-годишния програмния период на ЕС, както година на избори за Европейски парламент и нова Европейска комисия".
   
  Това заяви посланикът на Гърция у нас Димостенис Стоидис на срещата на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, предаде репортер на БГНЕС.
   
  "Готови сме да осъществим това председателство на базата на интересите на всички европейски граждани", категоричен бе Стоидис, според когото голямото предизвикателство за ЕС е да установи стабилност. Сред основните цели на гръцкото председателство е развитието на Европа на ценностите и икономическия растеж, както и сигурността на гражданите. "Крайната цел е развитието на европейската общност на споделените ценности, следвайки европейския модел на социална икономика", подчерта гръцкият посланик.
   
  "Ще се опитаме да работим по Резолюцията за Банковия съюз, както и по всички процедури за укрепване на ЕС, като идеята е да се запази отношението на колективност и солидарност", каза още Стоидис и подчерта, че Гърция придава голямо значение на безработицата, която оказва голямо влияние върху европейското икономическо развитие, а само растежът на икономиките може да помогне за преодоляване на кризата, социално сближаване на страните в ЕС и създаване на политическа стабилност. "Трябва да намерим баланса между фискалната стабилност и растежа", подчерта още гръцкият посланик.
   
  "През последната половин година имахме много интересна работа. Спомням си, че преди 6 месеца имахме много напрегнат дневен ред, по-интензивен спрямо други председателства, защото председателството на Литва очертаваше и много крайни етапи за Европа", заяви от своя страна временно управляващият на посолството на Литва в България Дарюс Гайдис. Той представи постигнатите резултати по време на литовското председателство на ЕС. "Бяха поети редица законодателни инициативи и законови актове, свързани с годишната финансова рамка", подчерта Гайдис, според когото кризата и събитията в международен аспект също са оказали влияние на литовското председателство.
   
  За да се възстанови доверието в европейската икономика, както и да се засили заетостта са приети и редица мерки. "Беше приет надзорен механизъм за устойчиво финансово развитие. Споразумението за възстановяване на банките, гарантирането а на депозитите, както и монетарната политика бяха сред важните мерки, а в Латвия беше прието и еврото. Работихме и в защита на финансовите интереси", подчерта Дарюс Гайдис и припомни, че по време на литовското председателство са възобновени преговорите с Турция и са започнали и преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС, а Източното партньорство е било сред приоритетите на литовското председателство.
   
  "Най-важната част беше приемането на бюджета за 2014 година на ЕС. В тази рамка гарантирахме приемането на реформираната обща селскостопанска политика, политиката на сближаване, механизма за гражданска защита в ЕС. Беше постигнато и споразумение в рамките на Социалния фонд за справяне с младежката безработица. При обществените поръчки и дигиталния ред също бяха постигнати добри резултати", каза в заключение той.
   
  "И ние, и Гърция сме преминали през трудности, но вярваме, че Гърция ще се справи с председателството на ЕС. То съвпада и председателството на гръцките търговски палати на Балканската търговска палата. Нашите колеги ще имат подкрепата ни, за да премине успешно тяхното председателство и за да можем да усетим перспективата от Европейското бъдеще, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов. /БГНЕС

  Линк

Назад