Назад

BNEWS - Миграцията, туризма и заетостта ще са акцент в гръцкото председателство в ЕС


 • Миграцията, туризма и заетостта ще са акцент в гръцкото председателство в ЕС


  Миграцията, туризма и заетостта ще са акцент в гръцкото председателство в ЕС
  На традиционна среща Евроклубът при БТПП изпрати литовското и посрещна гръцкото председателство на ЕС.
  Евроклубът при БТПП се събра на традиционна среща и отчете резултатите от литовското председателство на ЕС и дискутира приоритетите, с които Гърция пое от 1 януари 2014 г. председателството на Общността.
  Председателят на палатата Цветан Симеонов, който водеше срещата изтъкна, че Гърция вече започва да се справя с финансовите проблеми и изрази увереност, че ще се справи успешно с новото предизвикателство да председателства отново ЕС.
  Той напомни, че периодът на гръцкото председателство на ЕС съвпада с председателстването на Асоциацията на Балканските палати от Съюза на гръцките търговски палати и пожела на гръцките колеги успех и в това предизвикателство.
  След като временно управляващият посолството на Литва Дариус Гайдс представи постигнатите резултати в периода на Литовското председателство на ЕС,
  посланикът на Гърция Димостенис Стоидис анонсира приоритетите на Гърция като председател на Общността в следващите шест месеца.
  По думите му акцентът в него е да се изгради икономическа стабилност и доверие в интерес на европейските граждани. Той посочи, че приоритетите на гръцкото председателство включват овладяването на безработицата.
  Гръцкият посланик съобщи, че 6 млрд. евро са предназначени за региони където младежката безработица надхвърля 25%.
  Друга цел, за която ще работят в Гърция за общото европейско благо е увеличаване на кредитния капацитет на Европейската инвестиционна банка, за да се увеличат инвестициите във високопроизводителни сектори.
  Справянето с финансовата и икономическа криза в Еврозоната и завършването на новата архитектура на Икономическия и паричен съюз ще останат със сигурност приоритети за ротационното председателство на ЕС през следващите години, включително на гръцкото, коментира посланик Стоидис.
  Гръцкото председателство ще съсредоточи усилия и върху управлението на миграционните процеси.
  Плановете предвиждат управление на миграцията в полза на стимулиране на растежа и същевременно мерки за справяне с проблемите, породени от нелегалната миграция, за социалното сближаване и икономическата стабилност, добави той.
  До края на юни ще има стратегия за Адриатическия регион в областта на морския транспорт, защото морската политика също ще бъде приоритет на гръцкото председателство. За целта още през февруари ще се проведе среща, информира Стоидис.
  През май в Атина ще се проведе форум, на който ще се обсъдят проблемите на туризма, защото той също е акцент в политиката на гръцкото председателство.
  В рамките на срещата в БТПП бе насочен поглед и към развитието на българската икономика.
  Насърчаване на износа на България и подобряване на външната позиция на страната бе основната препоръка, която направи Никола Георгиев, експерт в УниКредит Булбанк.
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че според изследванията на палатата, единственото направление, в което може да се потвърди категорично възходящо развитие през 2014 г. е именно експортът.
  Той изрази надежда, че по време на новото председателство на ЕС ще се засили инвестиционната активност.
   

  Линк

Назад