Назад

БНТ - Българският бизнес предпочита Германия, Русия и Турция


 • Българският бизнес предпочита Германия, Русия и Турция


  Докато българските емигранти, търсещи работа зад граница, предпочитат Испания и САЩ, то бизнесът се насочва към Германия, Русия и Турция. Това показват резултатите от проучване на Българската търговско-промишлена палата. То е проведено по електронен път сред наши фирми, осъществяващи икономически и търговски контакти с други държави. През последната година се наблюдава и засилен интерес към Китай и Сърбия. Това заяви за “По света и у нас” председателят на палатата Цветан Симеонов.
   
  Над 60% от външната ни търговия е насочена към ЕС. Все повече предприемачи обаче търсят нови дестинации, тъй като общността трудно се оттърсва от стагнация и ръстът на икономиката не може да надвиши 2 %. Въпреки това, сред предпочитаните са Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Полша и Холандия, към които всяка пета фирма у нас проявява интерес за бизнес пътуване.
   
  В същото време българският предприемач все още няма самочувствието да се появи трайно на големите северно и южноамерикански пазари и в арабския свят.
   
  “Ще направим усилия да разширим повече познанията на българския бизнес за възможностите за търговия САЩ. Защото там , като че ли имаме някакви комплекси и се страхуваме да излезем на този пазар. Ще се стремим и към други дестинации -страни като Бразилия и Индия, които избягват от полезрението на българския бизнес, също да бъдат включени във възможните дестинации за експанзия”, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.
   
  Почти 80% от българските фирмите разчитат с посещение в чужбина да увеличат своя износ. Почти половината се надяват на това, да намерят инвеститори в чужда страна и една малка част търсят да привлекат пратньори за съвместни предприятия. Бизнесът обаче залага на традиционни прозводства и не рискува с нови на международните пазари, посочи Симеонов.
   
  В същото време България  е все по-предпочитана за инвестиции, въпректи лекия спад през миналата година.  В класацията „Най-добри страни за бизнес” страната ни се изкачва на 42-ра позиция от 49-та през 2013-та година. По-благоприятното ни място се дължи на оценката за функциониране на фондовия пазар, който заема 5-то място сред общо 145 държави.
   
  Автор: Н. Минков
   
   

  Линк

Назад