Назад

ДНЕВНИК - Фирмите търсят бизнес в Германия, Русия и Турция през 2014 г., сочи проучване


 • Фирмите търсят бизнес в Германия, Русия и Турция през 2014 г., сочи проучване


  Българските фирми имат интерес към бизнес пътувания през 2014 г. най-вече в Германия, Русия и Турция. На второ място се нареждат Китай и Сърбия, които са предпочитани за бизнес посещения от една трета от фирмите. Това показват резултатите от проведено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) допитване за страните, към които членовете на палатата проявяват интерес за бизнес визити през новата година. 
   
  Проучването е проведено по електронен път в края на декември 2013 година. Като цяло към държавите от ЕС (с изключение на Германия) се наблюдава по-слаб интерес за бизнес посещения в сравнение с посочените по-горе европейски или азиатски страни. Въпреки това най-предпочитани от ЕС се очертават Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Полша и Холандия, към които всяка пета фирма проявява интерес за бизнес пътуване.
   
  Намерението за износ на български стоки зад граница е водеща причина за бизнес пътуванията – при почти 80% от членовете на БТПП. Същевременно около половината от фирмите (47%) се ориентират и към търсене на чуждестранни партньори за съвместни инвестиции в България. 
   
  Машиностроенето, услугите, строителството, производството на хранителни продукти и електрониката са секторите, към които най-много от анкетираните имат интерес за срещи с потенциални бизнес партньори от чужбина.

  Линк

Назад