Назад

КАПИТАЛ - Бизнес пътуванията ще са основно към Германия, Русия и Турция


 • Бизнес пътуванията ще са основно към Германия, Русия и Турция


  Германия, Русия и Турция са трите държави, в които българският бизнес планира най-много работни посещения през тази година. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за нагласите при бизнес пътуванията, проведено сред нейни членове. На второ място като планирани визити за контакти и работа се нареждат Китай и Сърбия (още за инвестициите на българския бизнес в Сърбия четете тук). За двете държави планове имат около една трета от фирмите.
   
  С гръб към ЕС
   
  Допитването на БТПП е направено в края на декември и според него като цяло към държавите от ЕС с изключение на Германия се наблюдава по-слаб интерес за бизнес посещения, посочват от палатата, като правят сравнение със споменатите по-горе държави извън общността. Най-предпочитани за бъдещи пътувания от ЕС са Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Полша и Холандия – те са интересни за 20% от българските компании.
   
  Като основна причина за бизнес пътувания се посочва износът на стоки – за близо 80% от членовете на БТПП това е поводът да посетят дадена държава. Почти половината от запитаните фирми смятат да търсят чуждестранни партньори, с които да правят съвместни инвестиции. Общи дружества с чуждо участие се срещат все по-често в България, а има и доста български компании, които откриват свои представителства и поделения зад граница.
   
  Търсим партньор
   
  Браншовете, в които има най-голям интерес за срещи с потенциални партньори от чужбина, са машиностроенето, услугите, строителството, производството на хранителни продукти и електрониката, посочват от БТПП. По данни на Националния статистически институт (НСИ) към ноември миналата година близо 60 хил. българи са пътували по работа зад граница. За сравнение – над 61 хил. души са посетили друга държава с цел почивка. Основната част от пътуващите по работа са били в държави от ЕС, като водещи са Гърция и Румъния. Над 6 хил. са отишли до Македония, а 2300 души са ходили до Сърбия по работа.
   

  Линк

Назад