Назад

TV7 - Колко работихме и колко почивахме през 2013 г.


 • Колко работихме и колко почивахме през 2013 г.


  Българинът е почивал 130 дни през изминалата година - натрупването на много поредни неработни дни заради религиозните празници създава редица проблеми на бизнеса - особено на тези, които зависят от чуждестранни партньори.
  През 2013 г. българинът е работил 235 дни, а е почивал 130, в които се включват всички съботи и недели, годишният платен отпуск и официалните празници. Това е изчислила Българската търговско-промишлена палата. Според този анализ, това означава, че за един работен ден страната ни произвежда около 340 млн. лв. от Брутния вътрешен продукт (БВП).
   
  В края на годината традиционно се събират повече почивни дни в една седмица отколкото работни. Това е така, както заради християнски празници, които са три поредни за Коледа, така и за първи януари, който пък е официален празник за началото на Новата година.
   
  Съгласно изискванията на Кодекса на труда, когато се работи през празничните дни, работодателят дължи по-високо възнаграждение. Тези празнични дни дават възможност на работодателите, тъй като те са предварително известни, да си планират предварително начина, по който ще си организират работата. Като тези производствени процеси, които са в непрекъснат цикъл, те няма как да спрат и това безспорно е проблем за работодателите, тъй като им се увеличават разходите.“
   
  Отново според Кодекса на труда хората, които работят по време на официалните празници ще получат двойна надница, но работодателят може да плати и друга сума. С постановление на Министерския съвет 23 и 31 декември бяха обявени за почивни дни. Не са малко предприятията обаче, където и в тези дни е имало работещи. Трудът им в тези два дни също трябва да се плати с увеличение на дневната им надница със 75%. Това от своя страна е допълнителен разход за бизнеса.
   
  Дългата поредица от почивни дни създава проблем и за тези фирми, които работят с чуждестранни партньори, тъй като не винаги празничните дни в България съвпадат с тези в други държави. В този случай те също трябва да си обезпечат хора, които да могат да отговарят и да комуникират с тези партньори.
   
  Проблеми имат и за тези работодатели, които са организирали собствените си работници и работят, но администрацията почива. Също така коледно-новогодишната ваканция, организирана от държавата, може да създаде проблем и със сроковете за изпълнение на договорите. Затова в този случай периода на изпълнение или се удължава или се спира за времето на почивните дни. Единствените срокове, които не могат да се спрат са тези по кредитите и лихвите по тях продължават да се начисляват.

  Линк

Назад