Назад

bTV - Всеки трети ден през 2014 г. - неработен


 • Всеки трети ден през 2014 г. - неработен


  Всеки трети ден през 2014 г. ще бъде неработен. Дългата поредица от почивни дни започна още в началото на годината, тъй като масово фирми и служители са удължили празниците си до 6-ти януари. Въпреки че последните два дни официално са работни, трафикът в големите градове определено не беше делничен.
   
  Според бизнеса обаче ефектът от дългите празници се наваксва трудно, а икономисти определят административното сливане на почивни дни по-скоро като вредно. Почивните дни през 2014 г. ще бъдат общо 134. Това означава, че в 36% от времето през цялата година всъщност не се работи.
   
  Според икономисти това е предостатъчно, за да не се налага сливането с допълнителни дни, които да се отработват. „При отработването при една 6-дневна работна седмица се натрупва повече умора в рамките на тези 6 дни и възстановяването е по-трудно”, допълни анализаторът от Българската търговско-промишлена палата Олга Чугунска.
  Допълнителните почивни дни създават проблеми най-вече за промишлеността. Спирането и пускането на машините често изисква технологично време - затова и много от тях са спрели изцяло работа от 21 декември насам.
   
  Това пък води до сериозни загуби - по изчисления на търговко-промишлената палата само един допълнителен неработен ден струва 95 млн. лв. на индустрията, без аграрния сектори и услугите.
   
  Една от фирмите, които не могат да си позволят дълга почивка, е именно такава, от която хиляди подаръци са тръгнали, за да достигнат получателите си по празниците
  Именно секторът на услугите генерира около 53% от брутния вътрешен продукт у нас. Както повечето в тази сфера, куриерите също не могат да си позволят дълги празници.
   
  „Нашият бизнес е такъв, че трябва да работим по празниците. Голяма част от пратките през месец декември представляват подаръци и ние имаме уникален шанс да доставяме голяма доза радост”, коментира Паолина Шопова, която е представител на куриерска фирма.
   
  Допълните почивни дни около официалните празници затрудняват най-вече фирмите, които работят с външни партньори - графиците се разминават, не могат да се правят навреме и банкови преводи.
   
  „Това решение трябва да се взима от фирмите, от работниците на база това, което е най-добре за тях, а не на база това, което им налагат трети лица, които нямат никаква представа, какво се случва в самата фирма”, коментира икономистът Калоян Стайков.

  Линк

Назад