Назад

bTV - 30% от БГ икономиката е в сивия сектор


 • 30% от БГ икономиката е в сивия сектор


  България остава сред страните с най-високи нива на недекларирана заетост. Около 30% от икономиката ни е в сивия сектор. Изследване на Българската търговско-промишлена палата в цялата страна показва, че работниците у нас масово не познават законодателството и рисковете от получаването на заплата в плик.
   
  Неформална икономика има във всички сектори, показва анализът. Ниските доходи спрямо разходите на домакинствата и високата безработица са основните причини, които карат служителите да се съгласяват на работа без трудов договор или на договор за по-ниска от реалната заплата, която получават.
   
  В най-голям риск от попадане в сивия сектор са хората до 24 г. и тези над 45 г. „България наистина устойчиво е с висок дял на сива икономика. Колкото по-малък е рискът да те хванат и колкото по-лошо работят органите, толкова повече бизнесът се успокоява, че може да му се размине”, коментира икономистът Лъчезар Богданов.
  Освен облекчаване на трудовото законодателство и преосмисляне на минималния осигурителен доход, икономисти препоръчват борбата със сивия сектор да започне от законовото дефиниране на нерегламентираната заетост.
   
  Според експертите опростяването на данъчните декларации също може да има положителен ефект, както и въвеждането на по-гъвкави договори - например за извършване на конкретна дейност в точно определен период.
   
  Въпреки, че нивото на сивата икономика у нас е високо, тенденцията е за изсветляване на сектора. Според икономисти глобализацията и навлизането на големи международни компании у нас вече водят до постепенно ограничаване на недекларираните доходи.

  Линк

Назад