Назад

lev.bg - Земеделското министерство обмисля специално обозначаване на пресните храни


 • Земеделското министерство обмисля специално обозначаване на пресните храни


  Министерството на земеделието и храните обмисля специално обозначаване върху етикетите на пресните храни, които да са превозвани не повече от 150 км до магазина. Освен това ще се създават и нови стандарти - за традиционните български консерви, които да продължат тези на хляба, млечните и месните продукти. Това каза пред журналисти министър Димитър Греков, предаде БТА.
   
  Той и представители на браншовите организации подписаха днес в НДК "Коледен пакт", който е част от кампанията "Коледата безопасна". Документът е споразумение между МЗХ, агенцията за безопасност на храните, Министерството на икономиката и енергетиката, Комисията за защита на потребителите, браншови и потребителски организации, производители и търговци на стоки и медии.
   
  Целта на пакта е да се гарантира защитата на здравето на потребителите през цялата година, както да се повиши информираността и контрола върху качеството на предлаганите стоки. Организатор на събитието тази година е Българският медиен съюз.
   
  Министър Греков призова да се купуват с предимство българските храни, защото са по-качествени от вносните. Той каза, че проверката на мобилните групи по граничните ни пунктове ще започне през януари следващата година. В тези групи ще участват представители на агенцията за безопасност на храните, агенцията по приходите и митниците и те ще гарантират, че в страната няма да влизат некачествени стоки.
   
  Изпълнителният директор на агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов увери, че проверките по инициативата 24/30 на агенцията за проверки на храните по коледните и новогодишни празници няма да е кампанийна и ще продължи през цялата година.
   
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов каза, че скоро ще заработи и мобилно приложение, което ще проверява и валидността на баркодовете на стоките.
   
  Още следващата седмица ще бъде внесено предложение до Министерския съвет за създаване на Държавна агенция по земите, която ще се занимава с комасацията. Агенцията ще изкупува земя и приоритетно ще я предлага на български граждани, а след това на чужденци, обясни министър Греков.
   

  Линк

Назад