Назад

banker.bg - Свежите плодове и зеленчуци ще са на отделни щандове


 • Свежите плодове и зеленчуци ще са на отделни щандове


  Пресните български плодове и зеленчуци да са на отделни щандове в магазините от догодина, планират от Министерството на земеделието и храните. Това стана ясно от изказване на ресорния министър, по време на подписването на пакта в инициативата "Коледата безопасна".
   
  През 2014 г. се очаква да се обособят отделни щандове за свежи плодове и зеленчуци. Това ще е един от способите за стимулиране и лансиране на българското производство, сподели министър Греков. Той добави, че сред приоритетите в работата на Министерство на земеделието и храните е да засили контрола върху храните и то не кампанийно, а през цялата година.
   
  " Искаме да стимулираме родното земеделско производство. Аз вярвам, че кампанията "Коледата безопасна" ще стимулира най-вече предприемаческия дух на онези, които имат желание да произвеждат български земеделски стоки, покриващи нашите стандарти за качествената българска храна, а това е правилният път към успеха", допълни Греков.
   
  Във връзка с прилагането на контрола, се изказа и Пламен Моллов, директор на Българска агенция по безопасност на храните. "За мен стотиците проверки които се извършват не са достатъчни, за да има респектиращ ефект. За мен единственият критерий за ефективността на контрола е доверието на потребителите", каза той, като изтъкна и проблема с етикирането на продуктите. По негови думи те са връзката между производители и потребители, за да имат обаче вторите доверие в качеството на стоките е необходимо точното описване на съставките.
   
  Засегнат бе и въпросът за използването на незаконни баркодове от производителите. По думите на Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата, се обмисля разработването на мобилно приложение, чрез което лесно ще може да проверяваме законността на кодовете. Български производители, които взеха участие, пък изтъкнаха, че фактор да се засили производството е наличието на нашенски суровини.
   
  По време на седмото издание на "Коледата безопасна" бе подписан и Коледният пакт. Той е споразумение между Министерство на земеделието и храните, Българска агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите, производители и търговци, медии, браншови и потребителски организации. Целта на пакта е да се гарантира качеството на храните и защитата на здравето на потребителите през годината.
   
   
  Мая Иванова
   

  Линк

Назад