Назад

БТПП: Монополистите си заслужават протестите на гражданите


 • БТПП: Монополистите си заслужават протестите на гражданите


   

  София /КРОСС/  "Българската търговско-промишлена палата е изключително чувствителна по темата за монополите. Никога не е преставала да критикува тези, които действат у нас", заяви по радио К2 Цветан Симеонов, председател на БТПП.Той коментира протестите на хиляди граждани в страната срещу увеличаването цените на горивата и проблемите, които срещат десетки български фирми.

  "Не бих казал, че зареждането по сто пъти за едно количество бензин ще помогне за снижаване на цените. Но все пак това е форма на протест, един добър сигнал към компаниите да работят по-прозрачно", обясни Симеонов. "Когато основните доставчици за горива в България – "Лукойл", не са увеличили цените, да не се получава необосновано повишаване на цените в бензиностанциите. Това е твърде неприятна практика. В известна степен протестите срещу вдигането на цените на горивата са заслужени", посочи председателят на БТПП.Според Симеонов, до намаляване на цените ще се стигне, когато се създадат по-благоприятни икономически условия и по-слаб данъчен натиск върху българските фирми.Той коментира и изнесените данни от Националния статистически институт, че през януари 2011 година износът на България за трети страни се е увеличил със 74,1% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1,3 милиарда лева. Основните търговски партньори на страната ни са Турция, Китай, Русия, Сърбия, Македония и Сингапур. Те формират 56,4% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Китай, Казахстан и Босна и Херцеговина."Българската икономика продължава да бъде конкурентноспособна с ниските си данъци. Но и продължава да е неконкурентноспособна с огромната си администрация. С бавните действия на тази администрация на всички равнища. С липсата на достъп до евтин кредит. А това до голяма степен се отразява на усвояването на европейските фоондове, защото управляващите пропуснаха шанса в един по-ранен етап да увеличат авансовите плащания по европейските проекти, с което да ги направят по лесно достъпни", подчерта Цветан Симеонов."Известно по-благоприятно отношение бе показано към общините. Но фирмите все още са ограничени до 20% с авансовото плащане, което никак не достатъчно. И то на фона на така нар. междинни плащания, които държавата продължава да бави с месеци, а не с дни", разкри напрежението сред фирмите председателят на Българската-търговско промишлена палата./ВС/ (източник)


  Линк

 • БТПП: Монополистите си заслужават протестите на гражданите


   
   „Българската търговско-промишлена палата е изключително чувствителна по темата за монополите. Никога не е преставала да критикува тези, които действат у нас”, заяви по радио К2 Цветан Симеонов, председател на БТПП.
  Той коментира протестите на хиляди граждани в страната срещу увеличаването цените на горивата и проблемите, които срещат десетки български фирми.
  „Не бих казал, че зареждането по сто пъти за едно количество бензин ще помогне за снижаване на цените. Но все пак това е форма на протест, един добър сигнал към компаниите да работят по-прозрачно”, обясни Симеонов. „Когато основните доставчици за горива в България – „Лукойл”, не са увеличили цените, да не се получава необосновано повишаване на цените в бензиностанциите. Това е твърде неприятна практика. В известна степен протестите срещу вдигането на цените на горивата са заслужени”, посочи председателят на БТПП.
  Според Симеонов, до намаляване на цените ще се стигне, когато се създадат по-благоприятни икономически условия и по-слаб данъчен натиск върху българските фирми.
  Той коментира и изнесените данни от Националния статистически институт, че през януари 2011 година износът на България за трети страни се е увеличил със 74,1% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1,3 милиарда лева. Основните търговски партньори на страната ни са Турция, Китай, Русия, Сърбия, Македония и Сингапур. Те формират 56,4% от износа за трети страни. Значително нараства износът за ЮАР, Китай, Казахстан и Босна и Херцеговина.
  „Българската икономика продължава да бъде конкурентноспособна с ниските си данъци. Но и продължава да е неконкурентноспособна с огромната си администрация. С бавните действия на тази администрация на всички равнища. С липсата на достъп до евтин кредит. А това до голяма степен се отразява на усвояването на европейските фоондове, защото управляващите пропуснаха шанса в един по-ранен етап да увеличат авансовите плащания по европейските проекти, с което да ги направят по лесно достъпни”, подчерта Цветан Симеонов.
  „Известно по-благоприятно отношение бе показано към общините. Но фирмите все още са ограничени до 20% с авансовото плащане, което никак не достатъчно. И то на фона на така нар. междинни плащания, които държавата продължава да бави с месеци, а не с дни”, разкри напрежението сред фирмите председателят на Българската-търговско промишлена палата.

  Линк

Назад