Назад

BTVnews - Стотици фирми бавят заплати за милиони


 • Стотици фирми бавят заплати за милиони


  Най-често парите закъсняват в секторите строителство, транспорт и здравеопазване

  Неизплатени заплати за десетки милиони и стотици фирми бавят парите на служителите си.
   
  Данните на инспекцията по труда показват, че през тази година близо 1000 фирми са си позволили да забавят заплатите. Към момента се дължат 59 милиона лева. Други 50 милиона са изплатени след намеса на инспекторите.
   
  От началото на годината до сега, 40 хиляди работници са получили парите си със закъснение, а някои все още ги чакат. В 1/3 от случаите става дума за забавяне с един месец. В 19 % от случаите - с два месеца, а в 12 % - с три.
  Най-често парите закъсняват в секторите строителство, транспорт и здравеопазване. Правителство, синдикати и работодатели вече обсъждат предложение за промяна в Кодекса на труда, което засяга пряко изплащането на заплатите.
   
  В момента Кодексът на труда позволява, ако дадена фирма е в криза, шефът й да не дава заплата в целия й размер. Задължен е да изплаща 60 процента от договореното, но не по-малко от минималното за страната.
   
  В машиностроително предприятие, в което се произвеждат зъбни колела за износ, често се възползват от тази възможност. Електротехникът Краси Донков заявява, че му обясняват липсата на заплата с липса на пари. Производство обаче има.
   
  По правило, разликата до пълния размер на заплатата е изискуема и се изплаща допълнително с натрупаната лихва. Дълговете на работодателя към Георги са за около 3 хиляди лева. Разказва, че ситуацията е така от години и не знае дали и кога ще си получи парите. "Не издържам изобщо, защото имам и заеми, и сметки трябва да се плащат", обясни Георги Аспарухов, зъбошлайфист.
   
  За да се промени ситуацията, Социалното министерство предвижда промени в Кодекса на труда. С тях възможността на работодателя да си спестява до 40% от заплатите на служителите ще отпадне.
   
  Според промените, ако работникът е добросъвестен, трябва да получи цялата си заплата, дори шефът му да има финансови проблеми. „Това е пътя, по който трябва да се върви, защото друг път няма. Другото е да дигнем ръце и да кажем „вали какво толкова ще се намокрим". Поне да се опитаме да разпънем един, два, три чадъра", беше мнението на Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.
   
  Очаквано бизнесът е против промяната с аргумент, че фирмите, които имат затруднения няма да издържат.
   
  Бизнесът е против още едно от предложенията за промени в Кодекса на труда. То предвижда, ако работникът е съгласен, шефът да удържа и да внася членския му внос в синдикална организация. Същото да прави и със застрахователните премии за лични застраховки "Живот".
   
  Промените са внесени за обсъждане в комисията по трудово законодателство към Съвета за тристранно сътрудничество. Предстои да се обсъдят и на заседание на Съвета, след което да се придвижат до парламента.

   


  Линк

Назад