Назад

Investor.bg - Интересува ли се бизнесът от професионалното обучение на учениците?


 • Интересува ли се бизнесът от професионалното обучение на учениците?


  Организация смята, че системата няма да заработи заради липса на ангажираност от страна на компаниите

  Бизнесът не е заинтересован от професионалното обучение и системата едва ли ще проработи у нас, смята председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Самуил Шейнин, цитиран от БТА.
   
  Дуалното обучение има сериозни успехи в Германия, Швейцария и донякъде в Австрия. Там професионалното обучение на учениците се плаща основно от фирмите (над 60% от разходите). В България обаче то ще се покрива изцяло от държавата, коментират от организацията.
   
  Българските фирми едва осигуряват собствените си работници и Шейнин не очаква, че ще плащат за професионално образование или ще осигурят работни места за ученици. Представители на фирмите засега не проявяват интерес и към възможностите за съвместно усвояване на средства от европейските фондове.
   
  “За да сме ефективни са необходими незабавни промени в учебните програми“, коментира Шейнин и допълва, че програмите са толкова остарели и затлачени, че не могат да дадат стойностно обучение, отговарящо на реалностите на 21 век, като веднага трябва да се промени съотношението между теория и практика - в полза на практическите часове.
   
  От Съюза на работодателите в системата на народната просвета коментират още, че у нас има към 400 професионални училища. Около 200 от тях са с под 100 ученици. Учебно заведение с по-малко от 150 ученици не може да поддържа качествени специалисти по професията, категорични са от организацията.
  Позицията на бизнеса
   
  Работодателите очакват от професионалното образование в България да дава продукт, годен да удовлетворява техните нужди, посочва Българската търговско-промишлена палата. В анкета на организацията компаниите посочват като основен проблем на образованието от тяхната гледна точка недостатъчното обучение по предприемачество.
   
  Обучението в повечето професионални гимназии не отговаря на съвременните технологии, заявяват 69% от анкетираните.
   
  От БТПП отричат липсата на интерес, а по-скоро смятат, че не е намерена вярната формула за съвместната дейност. Организацията допълва, че не бива да се очаква промените да стават за сметка на бизнеса. 
   
  Припомняме, че в края на октомври се заговори за въвеждане на професионалното обучение у нас. Идеята е учениците от професионалните гимназии да прекарват 80% от учебните занятия в предприятията. Така трябва да бъде преодолян един от основните проблеми, от които се оплакват работодателите - липсата на добре подготвени кадри. 
   

  Линк

Назад