Назад

Шанхай също беше малко градче в провинция Цзянсу


 • Шанхай също беше малко градче в провинция Цзянсу


   
  В Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се е провела среща на представители на българския бизнес с Китайска бизнес-делегация от провинция Цзянсу, съобщиха от камарата. "Шанхай също беше малко рибарско градче в провинция Цзянсу", е казал в своето представяне Дзу Мин, генерален директор на Регионалното бюро по търговията в Цзянсу. Това е крайморска провинция със 77-милионно население, с територия по-малка от България и с огромен промишлен потенциал. Само годишният оборот с Европейския съюз се равнява на 90 млрд. долара. 
  Започналите двустранни срещи основно бяха посветени на силните страни на икономиката на провинция Цзянсу – соларни и ветрогенераторни инсталации, производство на фотоволтаични панели. Представени са секторите енергетика, строителство, автомобилостроене, производство на медицинска апаратура. Според представената статистика провинция Цзянсу произвежда фотоволтаичните панели за две трети от китайския пазар и има дял от една четвърт от световното производство. В първия фотоволтаичен парк в България край Ихтиман работи продукция произведена в тази провинция.
  Дзу Мин е казал, че Департамента по търговия в Цзянсу оказва съдействие за подобряване на бизнесконтактите и за представяне на китайските фирми, които излизат на европейските пазари. До момента провинция Цзянсу има представителство в Европа, но още няма изградена бизнес-структура за контакти със страните от Централна и Източна Европа и това може да бъде България.
  В рамките на срещата е отправена покана към Българската търговско-промишлена палата да гостува на Регионалното бюро по търговията в провинция Цзянсу. Заместник председателят на БТПП Георги Стоев е получил пергамент реплика на представянето на провинция Цзянсу на Световното изложение ЕКСПО 2010 в Шанхай.

  Линк

Назад