Назад

Inews.bg - Орешарски: Усилията ни са насочени да подобрим условията за правене на бизнес


 • Орешарски: Усилията ни са насочени да подобрим условията за правене на бизнес


  "От началото на мандата, дадохме немалко позитивни сигнали към бизнеса, за да започне да възвръща своята мотивация и самочувствие".
   
  Това каза премиерът Пламен Орешарски на връчването на 20-ите Годишни награди на Българската търговско-промишлена палата.
   
  "Голяма част от усилията ни като кабинет са насочени в насока да подобрим условията за правене на бизнес, да покажем, че стопанската активност се насърчава, а не се потиска от държавата, да защитим имиджа на България като привлекателно място за инвестиции", посочи Орешарски.
   
  Той добави, че правителството е ускорило разплащането на държавата към фирмите, започнало е по-регулярно възстановяване на ДДС, въвело е касовата отчетност на малкия бизнес, така че да се дължи ДДС, след като са получили пари по сметките.
   
  "Предприехме мерки за облекчаване на административните тежести, подготвихме законодателни подобрения за по-ефективна конкуренция. Работим за подобряване на достъпа на по-малките фирми до по-евтини кредитни ресурси, предприемаме мерки за по-отговорно управление на държавните фирми, за насърчаване възстановяването на съществуващи производства и разкриването на нови", каза премиерът.
   
  Той добави, че специален акцент е поставен върху иновативния и експортния бизнес, както и върху взаимовръзката между образованието и бизнеса.
   
  Правителството ще продължи да работи и за по-балансирано развитие на регионите.
   
  "Надявам се да направим така, че да се увеличи броят на номинираните. Радвам се, че съм част от тази утвърдила се инициатива. Наградите действат мотивиращо на предприемачите и инициативните хора в България”, добави министър-председателят. Той пожела победителите да продължат да дават добър пример, който да намира все повече последователи.
   
  В средата на миналия месец Пламен орешарски отново заяви, че задачата на правителството е да възстанови условията за правене на бизнес у нас.
   
  "През 2013 година БТПП успешно реагира срещу опита на държавата със законодателни промени да създаде условия за натиск върху членовете на ръководните органи на работодателските организации.
   
  Това каза Цветан Симеонов, председател на БТПП.
   
  "Тази твърда реакция от страна на палатата доведе до промяна на спорни законови текстови и беше отчетена като успех от международната асоциация на работодателите. Благодарни сме на членовете на парламента, които направиха тази промяна. Ще бъдем конструктивен партньор и ще помагаме да бъдат взети най-добрите решения”, добави Симеонов, цитиран от агенция "Фокус".

  Линк

Назад