Назад

TV Bulgaria on Air - БТПП: Българският бизнес отново ще разчита на експорта за растеж


 • БТПП: Българският бизнес отново ще разчита на експорта за растеж


  Повече оптимизъм в очакванията на фирмите за 2014 г. показват резултатите от проучване за бизнес климата, което Българската търговско-промишлена палата (БТПП) извърши сред 607 фирми от цялата страна. Проучването „Европейски икономически преглед 2014“ е по методология на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (Европалати) и се прави по четири компонента: очакванията на бизнеса за ръст в продажбите извън страната, на вътрешния пазар, инвестиции и заетост.
  Детайлен преглед за позициите на България направи председателят на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов. Докато повечето страни разчитат и базират оптимизма си на основата на увеличаването на вътрешните продажби, резултатите от изследването показват, че българският бизнес отново ще разчита на експорта, за да постигне растеж. Почти половината от фирмите (49%) очакват по-високи продажби в чужбина.
  Сред участващите в анкетата 23 страни от Европейския съюз и две извън него, България се нарежда сред първите десет страни по отпимистични очаквания за бизнес климата (9-о място), общите приходи от продажби (9-о място) и приходите от износ (отново 9-о място) през 2014 г. Докато перспективите за продажбите в страната, инвестициите и заетостта ни отреждат на следващите позиции, съответно – 13-о, и две 11-и места.
  Като цяло резултатът на страната ни се дължи благодарение на намаляване на песимизма, отколкото на нарастването на положителни очаквания.
  Вижте целия разговор във видео файла.

  Линк

Назад