Назад

БНТ - БТПП за бизнес климата и доходите


 • БТПП за бизнес климата и доходите


  Българските фирми са оптимисти и очакват по-благоприятен бизнес климат през 2014 година. Това показват резултатите от проучване на Търговско-промишлената палата съвместно с европейските палати. Според изследването през следващата година фирмите у нас ще разчитат основно на износа, като почти 50% от тях очакват да реализират повече продажби в чужбина.
   
  Проучването сочи - около половината български фирми прогнозират, че ще запазят броя на служителите си през следващата година. Според председателя на палатата обаче, вдигането на минималната заплата от 2014 година, ще окаже негативен ефект върху по-малките фирми
  "В онези сектори, в които има приложение на минималното възнаграждение, може да се очаква допълнително освобождаване на работници за наше голямо задължение, защото там и производителността е много ниска или за по-малките фирми със сигурност може да се очаква и да преминат в сивия сектор", заяви Цветан Симеонов - председател на БТПП.
   
  Според Симеонов вдигането на минималното възнаграждение е несъвместимо с предложението да се възстановява данък общ доход на най-бедните.
   
  "Защото в вдигането на минималното възнаграждение се разчита да се увеличат и приходите в хазната, ако се въведе това да се връща след това като необлагаем минимум, ефектът се губи", уточни Цветан Симеонов - Председател на БТПП.
   
  Иначе бизнесът у нас отчита подобрение в работата на данъчната администрация заради намаляването на сроковете за възстановяването на ДДС, беше категоричен Цветан Симеонов.

  Линк

Назад