Назад

dir.bg - Бизнесът вижда светлина в тунела през 2014 г.


 • Бизнесът вижда светлина в тунела през 2014 г.


  Повече оптимизъм в очакванията на фирмите за 2014 г. показват резултатите от проучване за бизнес климата, което БТПП извърши сред 607 фирми от цялата страна.
   
  Проучването е по методология на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (Европалати) и се провежда за 21-ра поредна година. България е представена в проучването единствено чрез БТПП и участва за 15-и път, съобщават от работодателската организация. 
   
  На пресконференция за представяне на проучването „Европейски икономически преглед 2014" председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че прогнозите за Европа през 2014 г. са най-оптимистични от 2009 година насам. По-благоприятните перспективи показват, че тежките структурни реформи в отговор на кризата започват да имат влияние в страни като Португалия, Италия и Испания. 
   
  Като цяло за Европа бизнес доверието е най-високо в Литва и най-ниско в Кипър. Съществената промяна спрямо миналогодишното изследване е, че в България се увеличава макар и умерено нивото на оптимизъм сред деловите среди за 2014 г., а негативните очаквания намаляват. 
   
  Признаците за бързо възстановяване не са много, но впечатлението е, че 2014 г. се очаква да бъде по-благоприятна за бизнеса спрямо 2013 г.
   
  Цветан Симеонов отбеляза, че българските фирми са сред първите десет страни по оптимистични очаквания за бизнес климата, общите приходи от продажби и приходите от износ през 2014 г. Докато перспективите за продажбите в страната, инвестициите и заетостта ни отреждат на следващите позиции. 
   
  Резултати от изследването показват още, че българският бизнес отново ще разчита на експорта, за да постигне растеж - почти половината от фирмите (49%) очакват по-високи продажби в чужбина. Значително по-скромни са прогнозите за реализираните приходи в страната догодина - същият дял от фирмите (49%) очаква запазване на достигнатите нива на продажбите от 2013 г. 
   
  В тази връзка Цветан Симеонов допълни, че не би могло да се очаква нарастване на вътрешното потребление с увеличението на минималната работна заплата и с обсъжданата идея, работещите на такава, да бъдат освободени от данък. 

  Линк

Назад