Назад

Econ.bg - Фирмите имат по-добри очаквания за 2014 г.


 • Фирмите имат по-добри очаквания за 2014 г.


  Повече оптимизъм в очакванията на фирмите за 2014 г. показват резултатите от проучване на бизнес климата, извършено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред 607 фирми от цялата страна. Като цяло през тази година предвижданията на фирмите са най-положителни от 2009 г. насам. Това заяви председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов по време на пресконференция относно проучването „Европейски икономически преглед 2014 г.“.
   
  Съществената промяна спрямо миналогодишното изследване е, че в България се увеличава макар и умерено нивото на оптимизъм сред деловите среди за следващата година, а негативните очаквания намаляват.
   
  Една от основните разлики между България и останалите европейски държави е, че те базират бизнес оптимизма на разрастване на вътрешните продажби, докато ние разчитаме предимно на експортния сектор. 49% от българските фирми очакват по-висок износ. Същият дял от фирмите - 49%, очаква, че през следващата година няма да има нарастване на продажбите в страната и ще се запазят нивата от 2013 г.
   
  Според проучването „Европейски икономически преглед 2014 г.“ българските фирми са сред първите десет страни по отношение на оптимистичните очаквания за бизнес климата, общите приходи от продажби и приходите от износ. И в трите категории страната ни се намира на 9-то място. Малко по-назад, но отново в първата третина, сме и при очакванията за продажбите в страната инвестициите и заетостта, съответно 13-то и 11-то място. 
   
  В Европа бизнес доверието е най-високо в Литва, а най-ниско в Кипър. В останалите европейски държави също е регистрирано слабо повишение на доверието, като при някои от тях това се случва за първи път от години насам. Структурните реформи в следствие на икономическата криза дават резултат в част от засегнатите страни, в това число Испания, Италия и Португалия, но при други - Гърция и Кипър положението не се е подобрило и нуждата от реформи остава.
   
  От основните търговски партньори на България най-голям оптимизъм имат фирмите в Румъния, Турция и Белгия. По-умерени са очакванията на деловите среди от Германия, докато сред италианските и гръцките фирми нивото на оптимизъм е значително по-ниско.
   
  Едновременно с това българските фирми могат да осъществят успешни бизнес партньорства в Сърбия, Литва и Финландия-държави, които са на първи позиции в изследването.
   
  Според БТПП изследването за България показва, че не бива да се подценява възможността за негативно влияние на някои рискове върху очакванията на българския бизнес за 2014 г. В това число влизат недостатъчно адекватните мерки от институциите за подобряване на икономическата среда и нестабилност у нас.
   
  Според Цветан Симеонов изключително важно е администрацията да подобри работата си, за да служи по-добре на фирмите. Председателят на УС на БТПП заяви, че в момента се работи за доста сериозен преглед на всички тежести за малките и средни предприятия, като ще бъде предложен голям списък от административни пречки, които трябва да се премахнат. Усилено се работи и върху премахването на тежестите на европейско равнище.
   
  Симеонов допълни, че ще бъде разработен софтуер, чиято цел ще бъде да предупреждава фирмите за всякакви законодателни промени в сферата, тъй като времето за реакция в България е твърде малко.
   
  По отношение на минималната работна заплата Симеонов заяви, че БТПП не е против нейното увеличаване, но анализите показват, че това обикновено води до увеличаване на безработицата. Практиката показва, че много малко страни са въвели МРЗ, като в повечето случаи става въпрос за минимална часова ставка.  

  Линк

Назад