Назад

TV7 - За и против идеята за данък "Достойни старини"


 • За и против идеята за данък "Достойни старини"


  11.11.2013 | 19:20
  До края на седмицата ще бъде обявена национална синдикална акция, организирана от КНСБ и КТ "Подкрепа". Това стана ясно по време на среща в предаването NEWSROOM на представители на двата синдиката и НОИ.
   
  В студиото на TV7 и NEWS7 бяха вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов, изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева, както и Станимир Цоцов, работодател и представител на Българската търговско-промишлена палата. Те коментираха и идеята за т.нар. фонд "Достойни старини", който депутати от БСП предлагат. Идеята е нова задължителна осигуровка в размер на 1% от заплатата да отива за т.нар. "дългосрочна грижа" за възрастни хора, които са останали без близки и няма кой да се грижи за тях.
   
  Идеята заслужава много сериозно внимание, смята Ася Гонева. По думите й обаче не само възрастните хора имат нужда от дългосрочна грижа и би имало смисъл и други социални групи да бъдат обхванати от подобна система. По-млади хора, които обаче са със заболявания или увреждания и имат нужда от грижа, също би следвало да могат да се възползват от подобен фонд.
   
  Все още не е оповестен конкретен законопроект и гостите се въздържаха от категорични коментари. Общото им впечатление обаче е, че формулировката е твърде обща и има скрити рискове. 
   
  Социалните партньори трябва да имат важна роля в подготвянето на едно такова предложение, категорична беше Гонева. Според нея не е добра идея група депутати да стоят затворени и да измислят законопроекти, защото те не са експерти нито по социално осигуряване, нито по социално застраховане.
   

  Линк

Назад