Назад

INVESTOR - Близо 60% от фирмите в БТПП виждат влошаване на финансовата стабилност


 • Близо 60% от фирмите в БТПП виждат влошаване на финансовата стабилност


  Бавното административно обслужване, нестабилното законодателство, корупцията и нелоялната конкуренция са главните пречки за бизнеса и през 2013 година. Това показват резултатите от анкетно проучване на БТПП за условията за бизнес и инвестиции в страната, направено в края на октомври 2013 година.
   
  Около 80% от отзовалите се на анкетата фирми посочват бавната администрация и променливото законодателство като основни проблеми, които продължават да възпрепятстват фирмите през 2013 г., съобщават от палатата.
   
  Сериозни пречки през 2013 г. остават и корупцията и неформалната икономика, при които се наблюдава задълбочаване. Нараства делът на фирмите, които се оплакват от корупция - от 59% през 2012 г. на 68% през 2013 г. и от нелоялна конкуренция от страна на сивия сектор – 66%, при 54% през 2012 година.
   
  Още по темата
   
   
   
  Размерът на корпоративния и подоходния данък, инфраструктурата и финансовата стабилност на държавата са аспектите от инвестиционния климат, които членовете на БТПП оценяват най-високо спрямо останалите условия за бизнес. Въпреки че финансовата стабилност в страната се оценява относително високо, повече от половината от членовете на БТПП (58%) смятат, че e настъпило влошаване, спрямо 2012 година.
   
  Недоволството на фирмите е основно по отношение на функционирането на съдебната система и състоянието на енергетиката.
   
  Настъпили са и положителни промени, показват още резултатите от проучването. Намаляват фирмите, на които държавата бави връщането на данъчен кредит – от 30% през 2012 г. на 21% през 2013 г. 20% от фирмите са на мнение, че през тази година държавата е по-редовна в разплащанията. 39% от фирмите отчитат подобрение в публичната инфраструктура.
   
  В различни населени места продължават да се прилагат административно наложени режими и процедури без законово основание, напомнят от организацията и настояват да бъдат премахнати, а законово регламентираните режими - да се облекчат.
   
  Сериозните пречки и притеснения на представителите на бизнеса се отразяват и на очакванията им за 2014 година. Устойчиво и предсказуемо законодателство, рязко намаляване на регулаторната тежест и на бюрокрацията на всички нива, строги мерки срещу сивия сектор и нелегалния внос са най-често посочваните наложителни действия за подобряване на бизнес климата през 2014 година.
   
  По статията работиха: Евгения Европейска, редактор Деляна Петкова

  Линк

Назад