Назад

СТАНДАРТ - Бюрокрацията е бич номер 1 за бизнеса


 • Бюрокрацията е бич номер 1 за бизнеса


  Мудно административно обслужване, постоянно променящо се законодателство, корупция и нелоялна конкуренция. Това са главните пречки за правене на бизнес в България през 2013 г., според традиционното анкетно проучване на БТПП сред фирмите, които членуват в организацията. Картината не е по-различна от предната година, въпреки усилията на новото правителство за подобряване на бизнес средата.
   
  В края на октомври масово (80%) предприемачите са посочили, че основни проблеми, които продължават да ги тормозят, са бавната администрация и променливото законодателство.
   
  И докато по тези два показателя ситуацията все пак се подобрява, то за корупцията и неформалната икономика се задълбочава. През 2012 г. 59% от фирмите са се оплакали от корупция, то през тази година този дял е нараснал на 68%. За 66% пък проблем е нелоялната конкуренция на сивия сектор, докато през 2012 г. този процент е бил 54.
   
  Добрата новина за тази година е, че намалява броят на фирмите, на които държавата бави връщането на данъчен кредит - от 30% през 2012 г. на 21% през 2013 г. Всеки пети работодател пък казва, че през тази година държавата е по-редовна в разплащанията. Подобрение в публичната инфраструктура виждат 39% от анкетираните. "Независимо от това в различни населени места продължават да се прилагат административно наложени режими и процедури, без законово основание", предупреждават от БТПП.
   
  Бизнесът е най-доволен от ниския размер на данъците - корпоративен и подоходен, както и от финансовата стабилност в държавата. Последният показател обаче според фирмите през тази година леко се е влошил - така мислят 58% от анкетираните. Функционирането на съдебната система и енергетиката обаче продължават да тревожат предприемачите. Тези пречки се отразяват и на очакванията им за 2014 г. Затова бизнесът настоява устойчиво и предсказуемо законодателство, рязко намаляване на регулаторната тежест и на бюрокрацията на всички нива, строги мерки срещу сивия сектор и нелегалния внос.

  Линк

Назад