Назад

Focus - НСТС обсъди проектобюджета за 2014 г.


 • НСТС обсъди проектобюджета за 2014 г.


  Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди проектобюджета за 2014 година. Заседанието се състоя в сградата на Министерския съвет под председателството на вицепремиера Зинаида Златанова. Работодателите изразиха несъгласие с предложението за увеличение на минималната работна заплата с 10 процента, а синдикатите подкрепиха тази част от проектобюджета. Министърът на финансите Петър Чобанов каза, че продължава търсенето за допълнително финансиране на здравната каса през тази година. По думите му в процеса на бюджетиране и в процеса на изразходване там се е формирал подобен недостиг, който министерството ще се стреми да покрие тази година колкото е възможно. Той е против вдигането на осигуровките, тъй като смята, че първо трябва икономиката да заработи, да започне събирането в по-голяма степен декларираните, но несъбрани приходи и оттам вече да се мисли за корекция на самата осигурителна вноска – било то за здраве или за социално осигуряване. Чобанов обясни, че ще бъде направен преглед на административните структури, на дублиращи се функции и по тази линия администрацията да се оптимизира. Предвиждат се редица мерки в подкрепа на социалната защита на най-уязвимите групи от населението чрез по-добра целенасоченост на социалните помощи, повишаване на ефективността на програмите. По отношение на консолидираната фискална програма министърът каза, че фискалните параметри предвиждат приходи в размер на 37,9 % от БВП и увеличение с 500 милиона лева в сравнение с 2013 г. и разходи в размер на 39,7 % от БВП при ограничение от 40 %. Заложеният дефицит е 1,8 %. Растежът през 2014 г. е прогнозирано да достигне 1,8 % и да се ускори в следващите години, подчерта Чобанов.
   
  Бюджетът на Министерство на труда и социалната политика е най-големият бюджет през последните 23 години
  Бюджетът на Министерство на труда и социалната политика е най-големият бюджет през последните 23 години, в сравнение и с другите министерства. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Бюджетът е милиард и 61 милиона лева. Той покрива всички политики, които изпълнява министерството”, посочи Адемов.
  По отношение на бюджета на Държавното обществено осигуряване са предвидени разходи за пенсии в размер на 8,1 милиарда лева, което е 9,9% от БВП. Хасан Адемов обясни, че са гарантирани всички социални плащания. „В бюджета на ДОО се предвижда да се гарантира размразяване на замразените през последните 4 години социални плащания – бюджет, който гарантира по-високо ниво на социална защита на гражданите”, добави министърът.
  „Министерство на труда и социалната политика отдавна е разработило механизъм за определяне на минималната работна заплата. За съжаление, на този етап не срещнахме подкрепа нито от работодателите, нито от Министерство на финансите”, каза още Адемов.
  „Продължаваме да твърдим, че увеличаването на пенсионната възраст във връзка с увеличената продължителност на живота и с цялостната демографска картина няма алтернатива. Друг е въпросът дали това трябва да стане по начина, по който сега съществува в законодателството. Министерството подкрепя замразяването на възрастта и стажа за 1 година на нивата от 2013 г.”, посочи той.
   
   
  Васил Тодоров, Българската-търговско промишлена палата: Бюджетът за 2014 г. е изпълним 
  Бюджетът за 2014 г. е изпълним при така представените параметри, но контролните органи следва да се засилят по отношение на събираемостта. Това каза Васил Тодоров, главен секретар на Българската-търговско промишлена палата, на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Подкрепяме представения проект, но изразяваме несъгласие към предложеното увеличение на минималната работна заплата. Необосновано е предложението за увеличение на минималната работна заплата. Няма никаква обвързаност с производителността”, посочи Тодоров. По неговите думи това увеличение ще съдейства за блокиране на усилията, насочени към намаляване на сивия сектор.
  „Електронното правителство би било изключително полезен инструмент, но не виждаме сериозна дейност в тази насока”, допълни той. Васил Тодоров изрази несъгласие с увеличаване на тавана на месечния осигурителен доход.
  „Имаме сериозни резерви по отношение на бюджета на НЗОК”, заяви още той.
  Яница ТАНЕВА
   

  Линк

Назад