Назад

БНР "ХОРИЗОНТ" - Работодатели искат електронна система за разходите за болни


 • Работодатели искат електронна система за разходите за болни


  Електронна система за проследяемост на разходите за всеки пациент може да реши финансовия дефицит в здравната система. Това смятат експерти от Търговско-промишлената палата. Днес работодателите разговаряха по спешните социално-икономически проблеми с представители на Реформаторския блок.
   
  Според експертите на работодателската организация системата се нуждае от по-голяма проследяемост и повече прозрачност в целия процес на обслужване на пациентите. Това може да осигури електронна система, сочат европейски практики. Прилагането й в Швейцария е ограничило възможността от грешки с 15%, каза за "Хоризонт" Олга Чугунска:
   
  Те са електронни системи, които позволяват проследимост на обслужването на пациентите, така че да няма отклонения. Този бюджет, който постоянно нараства в здравеопазването, ясно е, че има някъде тесни места, в които се вижда, че нещата могат да бъдат свършени с по-малко средства, така че нито да се увеличават осигурителните вноски в здравеопазването, а именно с парите, които имаме в момента; да има по-строг контрол към тяхното изразходване.
   
  Международните стандарти, на базата на които е разработена системата, позволяват интеграция на информационните системи на болници, аптеките и институциите и облекчават връзката между общопрактикуващите лекари, специалистите, фармацевтите, лабораториите и здравните заведения.
   
  От палатата са предложили модела в рамките на дискусиите по Националната здравна стратегия 2014-2020 година.
   
  Чуйте Олга Чугунска, анализатор, БТПП

  Линк

Назад